Visualiserer tidsånden

Flere kunstsamlinger har kjøpt hennes verk, og hun har deltatt i utstillinger over hele verden, sist i Teheran, Amsterdam, Tokyo og New York. Nå kommer hun til Bergen og Kronstadparken! Les mer om kunstner og fotograf Pernille Sandberg under bildet.

PE R N I L L E  S A N D B E R G er en dansk fotograf som jobber innen flere felt av fotografering. Nå kommer hun til Bergen for å visualisere tidsånden - et prosjekt som er utviklet i samspill mellom Bara Eiendom og Tendens hvor verdibegrepet dialog skal tas i nærmere øyesyn. Sandberg meddeler at hun ser frem til å være en del av høstens gruppeutstilling i den nyoppussede hallen, Mellomrommet i Kronstadparken. Samtlige verk skal auksjoneres til veldedig formål.

Sandberg er kjent for å skildre mennesker med en dyp respekt og hun omfavner temaer som andre kan overse. Gjennom sort / hvit fotografier inviterer hun betrakteren til å se verden på en ny måte. Første gang hun stilte ut i Bergen var under “Straff skader” utstillingen kuratert av Tendens. Gjennom 9 kunstfotografier dokumenterte hun sterke skjebner som resultat av dagens narkotikapolitikk. Utstillingen høstet stor anerkjennelse fra byens mange kultur- og politikertopper. Media gjorde sitt til at den også fikk nasjonal blæst.

Pernille Sandberg har dedikert dette fotografiet til prosjektet vårt i Mellomrommet, Kronstadparken. Vi valgte å ha det som hovedverk under åpningsfesten 21. mars. Under kan du lese hva Sandberg skriver om fotografiet.

 “Det kan være udfordrende at lære sig at rumme et ulykkeligt minde, og at omdanne det fra en sorg, som er destruktiv for os, til en taknemmelighed som beriger vores liv, som giver os styrke, og som vi kan lære noget af.

 Hånden er en invitation til denne rejse. Den kryber frem imellem skyggerne i den stærke sol. Skrøbelig, sårbar og feminin strækker den ud efter forståelse, selvom håndfladen er dækket af noget, som kan være tegnene på det tilbageblivende efter en kamp” -Pernille Sandberg

Pernille Sandberg vil være og jobbe i Mellomrommet 13.-15. mai - hjertelig velkommen inn oss på en kaffe og kunstprat. Inger Bang Lundsvei 16.

Trude Vaaga /kunstsosiolog

Et univers vi trenger

Hvorfor sa dere ja til prosjektet?

Jeg synes det kunne være en unik mulighet til egenutvikling. Og i seg selv er det jo en spennende utfordring å pushe grenser rent kunstnerisk. Jeg har lært mye av Lukas som jeg kommer til å ta med meg videre i kunsten. - Patrik.

Hva tenker dere om verdibegrepet dialog?

Det handler om å snakke godt sammen. Og til tross for våre noe ulike kunstneriske uttrykk, er jeg selv overrasket over hvor godt vi har jobbet sammen i dette prosjektet. Nå gleder jeg meg bare enda mer til å lage fysiske malerier -Lukas.

Hvordan kom dere frem til et fellesskap i kunsten?

Barneuniverset og den lekenheten som ligger i det har vært naturlig for oss begge. Vi kan strekke i universet og rocke det på en helt annen måte. Med det sagt er dette et verk også for voksne! -Lukas og Patrik.

Ville dere gjort dette igjen?

Ja! Ja!

Teddyen er Patriks signatur, men dere har utviklet noe ved den. Fortell.

Målet var å få den mer realistisk med mer lyssetting og en mer fremhevet pelstekstur. Folk kjenner teddyen igjen fra mine tidligere malerier, men vil nå se den på en ny måte. Å benytte det digitale verktøyet i denne utviklingen var spennende -Patrik

Er verden litt bedre med en Teddy?

Ja. 100%. Om man ikke blir glad av en teddybjørn må man gå i seg selv - Patrik.

Til tross for all den brutaliteten vi har i verden i dag har dere valgt å lage et drømmeunivers. Har dere tenkt på det?

Ja helt klart. Verket har mye alvor i seg. Vi har med viten og vilje utrustet solen med de fineste stråler en kan tenke seg. Som om de aldri vil forsvinne. - Lukas.

Er det begrensende å sette to vidt forskjellige kunstnere sammen på et og samme lerret synes dere?

Nei tvert imot. Kvaliteten på arbeidet vårt er bedre, kreativiteten er ganget med to.

Slik sett har vi opplevd en endring i signaturene våre, noe vi helt klart kommer til å bygge videre på. -Lukas og Patrik.

På hvilke måte har det vært gøy å pushe egne grenser og å jobbe sammen?

For oss har det vært viktig å respektere premissene som ligger i det å samarbeide. Med det sagt, har det ikke vært strevsomt for oss å snakke sammen. Vi har matchet veldig, og det har faktisk bare vært en fryd å gå i hallen for å arbeide. At vi har ulike kunstneriske uttrykk har ikke vært noe problem, tvert imot har vi lært en del av hverandre. -Lukas og Patrik.

Oppsummert har verket noe godt naivt over seg, og får betrakter til å smile. Den velkjente Teddybamsen vi alle forbinder med vår egen barndom har fått en sentral plass på lerretet. Dette er en karakter som Patrik lenge har arbeidet med, og som nå har fått en tydeligere karakter av realisme med Lukas på lag. De feilanatomiske detaljene vekker noe i oss, og noe av dette kan minne om kunstneren Ma$aratis bruk av det stiliserte. Men i motsetning til hans velkjente kaos og noe forvrengte verden, er det barndommens gjenkjennende og trygge univers som er fremtonende på lerretet til Patrik og Lukas.

Unik mulighet: Er du nysgjerrig på kunstverket? Velkommen til First showing fredag 26. april kl 18-22, Mellomrommet Kronstadparken. Inger Bang Lundsvei 16. Fri inngang.

Denne kvelden har du en unik mulighet til å se kunstverket før det lagres i samlingen øremerket høstutstilling og auksjon.

Av: Trude Vaaga / Kunstsosiolog

Foto: Tove Lise Mossestad

HØSTUTSTILLING + AUKSJON

Samtlige verk som skapes gjennom året stilles ut fra 1. oktober med påfølgende auksjon i november. Alt overskudd går uavkortet til et eller flere veldedige formål. Mer informasjon om dette vil komme på et senere tidspunkt.

Vi lever i et samfunn som ofte splitter oss fremfor å samle oss. Det er ikke uten grunn at fremtredende personer stadig uttaler seg i media om betydningen av fellesskapet og at vi må bli enda flinkere til å favne om de verdier som ligger i det. Senest nyttårsaften holdt Kong Harald talen sin nettopp med dette som bakteppe. Er verden blitt mer fargeløs og mindre fantasifull?

Dette året har vi sammen med et knippe kunstnere som mål å utforske verdibegrepet dialog. Prosjektet er muliggjort av Bara Eiendom og gjennomføres i den nyoppussede hallen i Kronstadparken som heter Mellomrommet. Vi spør:

Hva skjer når to kunstnere må samspille på ett og samme lerret?

Kunstnerne Patrik G. Vik og Lukas H. Klemsdal er forskjellige i sine uttrykk og var første par ut i dette nye prosjektet vårt hvor to kunstnere får utdelt et felles lerret. Vi tok en prat med dem etter ferdigstillelse. Et drømmeunivers trenger ikke være urealistisk mener kunstnerne, som med viten og vilje har overeksponert lerretet med lykke.Vi hadde rett og slett behov for å leke, og å lage et rom der alt er mulig, forteller de.

Det ofte språkløse sjiktet mellom realisme og fremtid hvor vi kan undre oss mer, er noe kunstnerne Patrik G. Vik og Lukas H. Klemsdal tar på alvor. Kanskje er det dype lengsler vi innlemmes i ved å betrakte dette ferske verket de har skapt sammen? I motbakker trenger man smaksforsterkere som får en til å fortsette litt til. Dette verket er en slik smaksforsterker, forteller de.

Hva er tittelen på verket og hvorfor?

Sunny days ahead. Det kommer rett og slett av at mange sliter mer enn de burde. Og det er en tankevekker at så mange unge gjør det. -Patrik

Det er et solfylt verk dere har laget, fortell!

For oss var det viktig å skape en slags lykkefølelse og hva er vel mer naturlig da enn å hente inspirasjon fra barndommen? Vi minnes barneår, og særlig somrer, hvor solen skinte dagen lang og livet kjentes evigvarende. Men i glansen ligger det også melankolske linjer. Når det er krevende å være menneske må vi ha løsninger som sier at ting kan bli bedre. -Lukas

Lukas Hauge Klemsdal (v) 25 år fra Bergen. Er utdannet designer med bachelor i visuell kommunikasjon fra KMD + ett år på Kunstskolen i Bergen. Lukas driver med digital illustrasjon, kunst og design og liker å eksperimentere med en blanding av abstrakte og figurative arbeider både digitalt og fysisk. Nå har han en tanke om jobbe mer med fysiske malerier.

Patrik G. Vik (h) 27 år fra Bergen. Han er kjent for sin miks av teknikker, og har referanser til hip hop kulturen, rap musikk og grafitti. Han jobber mye med akryl og oljestift på lerret, men har har nok særlig bemerket seg for sin grafitti kunst og kunst på klær. Det begynte med å lage jakker til festivaler, for så å slippe større kolleksjoner.Han deltok som kunstner under fjorårets Feelings festival, og har ved en rekke anledninger arrangert egne kunst eventer. Han har laget klær for flere artister i Los Angeles.

ÅRSPROGRAM MELLOMROMMET

MELLOMROMMET 2024: Vi er stolte over vårt årsprogram sammen med Bara Eiendom i Kronstadparken, Inger Bang Lundsvei 16. Se under bildet.

Bilde fra en av våre mange kaffeslabberas (vernissager) - med “first showing” av kunstverk knyttet til samfunnsprosjektet “To kunstnere - ett lerret”. Foto: Tove Lise Mossestad.

Åpent atelier: Onsdag + fredag 10-14 / torsdag 17-19

PROGRAM: ARRANGEMENTER 2024

14. + 21. mars kl 16-17 Drop in ungdom, alder ca 15 +

Grafitti workshop med Marie Paulsen.

Åpent atelier Maria Kolden og Lukas Hauge Klemsdal

21. mars kl 16.30-18.30 Kaffeslabberas

Åpningsfest med lefser, bløtkake og kaffe.

25. - 31. mars Kunstner take over

PATimperfect og Lukas Klemsdal tar over hallen for å skape kunstverk til høstutstillingen. Kom innom og se dem jobbe. Kaffe på kanna. Se nederst for mer informasjon om take over!

15.-16. april + 19. april George Costea i studio

Goerge Costea tar over hallen for å eksperimentere med sin kunst på stålplate. Han donerer verket til vår høstutstilling. Kom innom og opplev arbeidsprosessen. Kaffe på kanna.

18. april kl 18-19.30 Moderne Soaré

Digital detox hang-out. Workshop med Siw Haveland.

Fri inngang. For alle over 18 år. Se arrangement på Fb (Tendens)

22. april kl 13-18 Kunstner take over

Ingri Egeberg og Marie Paulsen tar over hallen for å skape kunstverk til høstutstillingen.

Kom innom og se dem jobbe. Kaffe på kanna. Se nederst for informasjon om take over!

24. april - 26. april Kunstner take over

Elise Hisdal og Marcus Soddano tar over hallen for å skape kunstverk til høstutstillingen.

Kom innom og se dem jobbe. Kaffe på kanna. Se nederst for informasjon om take over!

26. april kl 18 - 22 FIRST SHOWING

Kaffeslabberas /Vernissage med presentasjon av kunstnerne PATimperfect + Lukas Klemsdal /

Elise Hisdal + Marcus Soddano.

Kom innom og se dem jobbe. Kaffe på kanna. Se nederst for informasjon om take over!

1.-10. mai Kunstner take over

Johan Pham og Maria Kolden inntar hallen for å skapekunstverk til høstutstillingen.

Kom innom og se dem jobbe. Kaffe på kanna. Se nederst for informasjon om take over!

5 - 8. mai Kunstner take over

Adam Bjerck og Andreas Gravdal inntar hallen for å skapekunstverk til høstutstillingen.

Kom innom og se dem jobbe. Kaffe på kanna. Se nederst for informasjon om take over!

12. mai kl 17 - 19 FIRST SHOWING

Kaffeslabberas / Vernissage med presentasjon av kunstnerne av Ingri Egeberg + Marie Paulsen / George Costea / Maria Kolden + Johan Pham.

Kom og se de ferdige resultata og hør dem snakke om arbeidsprosessen.

13.- 15. mai Pernille Sandberg i studio

Pernille Sandberg tar over hallen for å eksperimentere med sin fotokunst og å skape et helt spesielt verk til vår høstutstilling. Et digitalt intervju vil bli publisert etter ferdigstillelse av kunstverk.

30. - 31. mai Design + kunst + lunsj - utsatt. Mer info kommer.

Storytellerne Per Olav Sølvberg og Siw Haveland tar over hallen og utforsker tidsånden. De er begge kjent for sine “ut av boksen” installasjoner. Hva skjer når design og kunst krysses?

6. juni kl 18-19.30 Moderne Soaré - utsatt. Mer info kommer.

Digital detox hang-out. Workshop med Siw Haveland.

Fri inngang. For alle over 18 år. Se arrangement på Fb (Tendens)

23. august Sensommerfest med salgsutstilling

Samtlige verk fra årets produksjoner presenteres og legges ut for salg/auksjon øremerket veldedighet.

10. oktober Markering av “Verdensdagen for psykisk helse”

I dag serveres bakst til kaffen under åpent atelier kl 17-19.

25. Oktober Den nye byen

Frokostkonferanse i regi av Bergen Næringsråd + Bara Eiendom. Mellomrommet ved Trude Vaaga holder innlegg med fokus på erfaringer fra samfunnsprosjektet “To kunstnere - ett lerret”.

Link til påmelding vil finnes på hjemmesiden til Bergen Næringsråd. Konferansen er gratis.

For spørsmål kontakt: Katrine Tordal, 917 82 868 / Katrine@bara.no

6. - 7. Desember - Julemarked i bakgården ved Bara Eiendom

Det blir julemarked i Kronstadparken som i fjor, og i år skal også Mellomrommet tas i bruk. Noen av kunstnerne våre vil være representert på markedet sammen med mange andre fine aktører. Så skal Søtt + salt selvsagt ha åpent i Gartneriet. Det ryktes om mye god julebakst + kaffe!

For spørsmål kontakt: Katrine Tordal, 917 82 868 / Katrine@bara.no

Merk: Torsdag kl 17-19 / åpent atelier for alle / drop in / gratis materiell så langt det rekker / i samarbeid med Tegne.no / Bara Eiendom, Maria Kolden, Johan Pham og Lukas Klemsdal.

Hva er Kunstner take over: Dette er en del av et større årsprosjekt hvor vi utforsker verdibegrepet dialog.

Vi spør: Hva skjer når to vidt forskjellige kunstnere må arbeide på ett og samme lerret? Det hele skal munne ut i “skråblikk” underveis (dvs gjennom artikler og annen dokumentasjon i sosiale medier). Samtlige kunstverk som skapes gjennom året stilles ut på salgsutstilling hvor all inntekt går til Haukeland Universitetssjukehus øremrk tilpassa utsmykning.

Prosjektet ledes av Trude Vaaga og kan sees som et kunstsosiologisk eksperiment. Følg oss på instagram for fyldig dekning: @mellomrommet_kronstadparken.

For spørsmål om Mellomrommet og prosjekter, kontakt: Trude Vaaga, 980 16 296

Leie Mellomrommet til konferanse og dagmøter?

Nyoppusset og moderne, plass til 100 gjester.

Kontakt Bara Eiendom ved: Katrine Tordal, 917 82 868 / Katrine@bara.no

DEN NYE HALLEN I KRONSTADPARKEN

Det er hektiske dager for Adm. dir. i Bara Eiendom, Ingse Galtung Døsvig. Mindre hektisk blir det ikke av en noe spesiell snuoperasjon som har resultert i oppussing av en 350 m2 hall – en hall som i utgangspunktet skulle stå tom en stund til. Nå er hallen blitt til et eksperimentelt prosjekt og har fått navnet, Mellomrommet. Prosjektet er et samspill mellom Bara Eiendom og Trude Vaaga hvor hovedmålet er å bidra til god byvekst gjennom å være en inkluderende arena - en raus møteplass som jevnlig skal invitere folk inn og gi rom for et mangfold av aktiviteter. Gjennom året vil du inviteres til ulike publikumsarrangementer som panelsamtaler, kaffeslabberas, foredrag, pop up utstillinger og kunstpresentasjoner. For å nevne noe.

Et levende bygulv er hva vi ønsker oss! Det forteller Ingse Galtung Døsvig om det nye prosjektet midt i hjertet av Kronstadparken som hun i disse dager etablerer i samspill med Trude Vaaga. Hallen etableres midlertidig og vi ønsker å fylle den med liv i en fase hvor det ennå er for tidlig å etablere noe permanent. Derav navnet Mellomrommet.

DET SOSIALE LIVET I BYEN: I Bara Eiendom bygges det stein på stein og drømmen om aktive førsteetasjer realiseres litt etter litt. Ideene er mange og vidløftige; mye er allerede på plass, noe kan realiseres nå, andre ting må naturlig nok vente. Det langsiktige målet er å skape et godt sted å være; et levende område med liv fra morgen til kveld, en destinasjon og en møteplass for det nære nabolaget og hele byens befolkning.

Mellomrommet har et spennende innhold for 2024 som er verdt å merke seg:

Kunstprosjekt:

Gjennom dette året skal vi formidle det vi liker å kalle «kunst med budskap». Trude Vaaga skal i samspill med et utvalg kunstnere utforske tidsånden vi lever i.  Årets tema er dialog.

Hun spør: Hva skjer når to ulike kunstnere må samarbeide på et lerret? Hvordan kan kunsten bidra til refleksjon og dialog?

Alt dokumenteres i sosiale medier, men vi vil også inviterer publikum inn. Følg oss derfor på instagram for å få siste nytt: @mellomrommet_kronstadparken

Høstutstilling / Auksjon / Sosialt entreprenørskap

Samtlige kunstverk som skapes gjennom året samles til en stor høstutstilling med påfølgende auksjon. Prosjektet er viet et veldedig formål. Dato og fyldig informasjon om dette kommer.  Følg oss derfor på instagram for å få siste nytt: @mellomrommet_kronstadparken

Ungdommen:

For oss er det også viktig å favne om ungdommen, og å inspirere dem til kreative veivalg dersom det viser seg at deres drømmer ligger i det. Gratis workshops i grafitti garasjen vår og tilgjengelig malerutstyr for det vi har valgt å kalle “åpent atelier” er noen av stikkordene som er verdt å trekke frem. Kjenner dere noen ungdommer som kunne ha glede av hallen? Da håper vi at de finner veien hit til oss i Inger Bang Lundsvei 16. Følg oss derfor på instagram for å få siste nytt: @mellomrommet_kronstadparken

Utleie for eksterne aktører:

Hallen er ypperlig som kurs og konferansesenter, samt til fest og feiring. Den er lys, luftig og rommer mellom 80 - 120 gjester. Når vi ikke har pågående aktiviteter her selv er hallen mulig å leie. Kontakt oss gjerne.

Kontaktperson

Trude Vaaga, 980 16 296.

POLITI

HUMOR PÅ ALVOR: Det er interessant å gå i teater om dagen, særleg når saka om politivald i Bergen vert sett opp som ein “True crime” komedie på Det Vestnorske Teateret. Ei framsyning som kaster lys over ei brutal historie frå det offentlege rom. Som Dagsavisen skriv om framsyninga: “En true crime som knapt er til å tro”.

Skodespelar: Reidun Melvær Berge. Foto: Andreas Roksvåg

Ettersom den relativt ferske teatersjefen skiltar med djup kjennskap til norgeshistoria sine verste justismord, og har nytta heile sin teaterkarriere til å studera rettstryggleik, låg framsyninga “Politi” berre og venta på å bli laga og spela. Allereie i fjor haust kom Thomas Bye med eit kraftig hint om kva publikum kan vente seg dei neste åra i teatersalen på Det Vestnorske, då han introduserte seg sjølv med monologen “0+0=4”. Nå spelar del 1 i trilogien “Politi” fram til 2. mars. Manusforfatter og regissør Aslak Moe har laga ei kompakt (takk!) framsyning som gir eit godt innblikk frå fyrste periode av politivoldsaka i Bergen. I den fyrste delen av trilogien får ein innblikk i sytti- og åttitalet. Som teateret sjølv skriv i ei pressemelding: Ho hadde si spede byrjing tilbake i 1971, og i 1981 kom juristen Edvard Vogt og jusstudenten Gunnar Nordhus ut med ein omfattande rapport, som hevda at det var omkring 360 tilfelle av politivald i Bergen, årleg. Den sjokkerande rapporten slo ned som ei bombe og blei møtt med kraftig kritikk.

Del 1 tek føre seg 1970-1990 om politiet i Bergen, og skodespelarar i stykket er Sigmund Njøs Hovind, Reidun Melvær Berge og Kasper Skovli Botnen.

MUNTERHET + ETTERTANKE: Det er underfortalte moment i historien som vert løfta fram i lyset gjennom denne kunstneriske inngangen som det teateret gir. Og sjølv med muntre innslag klarer framsyninga å få fram det alvoret som ligg i sjølve spørsmåla: Var det verkeleg ein kultur for vald i bergenspolitiet? Meinte politifolka at dei var heva over lova? Eller var kritikken konstruert av «kvasi-forskarar» som ønska å sverte alle som sit på makt? Vidare kan ein undre seg: Korleis blir ein møtt av overmakta i dag? Del 1 speglar politiet for 50 år sida, kva nå?

KUNSTEN SI ROLLE: Kanskje er det vågalt å lage teater av slikt? Men det viser seg gong på gong at tradisjonelle debatter i det offentlege rom ikkje alltid er nok til å få folk til å vakne og til å kaste lys over urett. Teaterframsyninga “Politi” er ein sterk måte å kommunisere politivaldsaka på. Sjølv om ikkje denne del 1-framsyninga avdekker eller konkluderer noko særskild, tvinger den fram store spørsmål til ettertanke. Dei bør i grunn vere nok til å følgje trilogien vidare. God framsyning!

Du kan oppleve den på Det Vestnorske Teateret tysdag til laurdag til og med 2. mars.

Av: Trude Vaaga. Foto: Andreas Roksvåg

Håkan Sandell refleksjoner

Kjære betrakter! Det skal godt gjøres å forlate Gøril Fuhrs kunstverk uten å ha undret seg, uten å ha stoppet opp. Hennes helt spesielle uttrykk krever sin skribent. Det er med stor ydmykhet at jeg kan vise til anerkjente Håkan Sandells tekst, hvor han i tillegg til å si noe om Fuhrs stilmessige og malertekniske kvaliteter, også bringer inn poetiske refleksjoner som fester seg i sjelen. Teksten finner du under bildet. Jenten på bildet er ankommet Bergen, og kanskje er hun sirkusdirektørens datter? Kom og undre deg sammen med oss! Velkommen på Vernissage torsdag 1. Februar kl 19.00 i Urdihuset, Bergen //Trude Vaaga, formidler.

Verk av Gøril Fuhr - “Cirkus”, olje og kull på lerret, format 100x100 inkl ramme. Pris 36.000 kr. For tilsendt verksliste kontakt: trude@conseptnord.no / 980 16 296

Gøril Fuhrs här aktuella ny-figurativa målningar hade bara kunnat utföras i vår egen tid, med deras stora monokroma eller obemålade bakgrundsfält, som öppnar upp rymd med sina optiska effekter. Men de markerade ytterlinjerna anknyter till det nästsenaste århundradeskiftets jugendslingor. Med vad som har utvecklats till den mest delikata linjeföring, tunn och känslig i underlaget till färgerna, där bakgrundsteckningen ofta lämnas synlig. Medan motivupprepningarna leder tanken till de gamla mästarnas studioproduktion, och som vi i vår egen tid känner igen från Andy Warhols bildserier. En upprepning av lätt varierade motiv, som sedda samman ger en mental påverkan hos betraktaren. 

 Det är ett måleri som på en och samma gång bär en abstraktionsnivå, kretsande kring färg och form, utan uttalat budskap, och som är symbolmättat, med sina teman av dubbelspeglingar och tvillingmotiv (betraktad - betraktare), därtill av hur flera gestalter tycks vara både barn och vuxna samtidigt. Gestalter på så vis i besittelse av hemligheter snarare på ett mytiskt plan, än så som avbildade individer. Det realistiska utanverket döljer en drömmens natur. Det är i hög grad inre världar vi möter, och som görs levande i ett måleri där ansiktet står i centrum. 

 Melankolin är påfallande. I Pike med gåsunger/Girl with goslings understryker de magra vidjekvistarna och flickans små händer en sårbarhet som behöver värjas, och med undrande frågor inför livet: kan det ställas tillit till att löften infrias, i här en näranog nollställd meditationspunkt, som med återhållet uttryck lämnas öppen till betydelsen. Både varm och aningen skrämmande framstår Cirkus/Sirkus, är det cirkusdirektörens eller akrobaternas dotter vi ser? Även här med en undran inför det kommande livet, vilande i sig själv, behärskat allvarlig under festflaggorna. Åter står vi inför en meditationspunkt, som ser tillbaka på oss, medan tiden står still. 

 Ett nytt motiv, i vilket det tidigare vemodet viker undan, är det av de helt unga kvinnor som likt i ungrenässansens scenerier träder ut i ett förnyat liv av vår och förhoppningar, rentav en ny tidsepok. Element av en viss mild humor och självironi gör sig påminda, en blinkning av vad man kanske vågar kalla livsvisdom. I bilder vilka bär lätt som en fjäder sina underliggande existentiella utsagor. För så förhåller det sig ju med magi, trolleritricket skall inte verka svårt och skickligheten förefalla oansträngd. 

/Håkan Sandell

 -Håkan Sandell er en svensk poet og kunstskribent. Han medvirker i Norge som litteraturanmelder i Ny Tid.