NORDISK PÅ NORDNES

Etter omfattende rehabilitering ble leiligheten moderne, samtidig som den originale estetikken i listverk, dører, god takhøyde og stukkatur ble bevart. Et dypdykk i fjorårets arkiv ledet oss tilbake til denne perlen av en bygårdsleilighet på Nordnes.

Nye lykkelige eiere har overtatt, men reportasjen er basert på et intervju med de tidligere eierne, Ole Anders Teslo og Cathrine Bækken fra hhv Eie Eiendomsmegling og Heem Studio.

dsr-8.jpg

Leiligheten bærer nordiske linjer, klassisk eleganse og moderne design.

dsr-2.jpg

Som en ramme for innredningen har Cathrine valgt et nordisk bakteppe med gråmalte vegger og hvitpigmenterte tregulv.

dsr-3.jpg

“Vi ser virkelig verdien av god design og gjennomtenkte løsninger. Det har blitt en del av vår livsstil”

dsr-26.jpg


Stuene på rad. Lyset spiller en sentral rolle gjennom hele leiligheten. Tiki sofaen designet av Andreas Engesvik er et favorittmøbel. Den kommer til å følge oss så lenge vi lever, og forhåpentligvis gå i arv, forteller de. Tiki sofaen var en gave til Cathrine fra Ole Anders da han fridde.

dsr-28.jpg

«Mitt beste designkjøp er Børge Mogensen stolen som jeg fant hos T- Michael.  Jeg bar den på hodet fra sentrum og hjem til Nordnes» - Catrhine-

dsr-33.jpg

Små komposisjoner med vakre detaljer av favorittmagasin og kunstverk gir en personlig touch.

dsr-23.jpg

Her er stilfullt integrert en del moderne interiør for å skape kontrast til originale listverk, rosetter og fløydører.

dsr-6.jpg

Norsk design i kombinasjon med ikoniske danske møbler fra 50-60 tallet er gjennomgående detaljer i bygårdsleiligheten. Lekkert!

Foto: Dag Sverre Sandven

SOMMERLIG RETRO

De har gått gjennom en grundig renoveringsprosess tidligere. Likevel kastet Ann Kristin og Peter seg over et nytt oppussingsprosjekt.  De valgte å flyttet fra en sjelfull tomannsbolig til en drøm av en enebolig litt lengre opp i gaten.  Begge hus ble bygget i samme tidsperiode for snart 100 år siden på Laksevåg i Bergen.

retro stie 6.jpg

Husets opprinnelse og historie har vært viktig i arbeidsprosessen, forteller eierne, og legger ikke skjul på gleden over å ha fjernet alle belegg på vegger og gulv for å finne originale materialer og overflater. Gulvene er pusset og malt i lys grå. Noen trevegger har de beholdt ubehandlet, mens andre er hvitoljet og malt hvite eller i en farge som tilsvarer den opprinnelige fargebruken.

retro kjøkken 1.jpg

De har også tatt vare på originalt listverk eller fått laget opp kopier. Gamle dører er beholdt, men med tidsriktige dørhåndtak. Kjøkkenet er fra Walløe og Nilsen.

Retro sak.jpg

Fargesterke elementer og gjenstander fra 50 og 60 tallet er med fra forrige hus. Paret er opptatt av bygningsvern, ikke bare på jobb, men også hjemme. De originale vinduene er restaurert og deler av huset utvendig er malt med linolje. 

retro stue 4.jpg

Takk til eierne:

Ann Kristin Ramstrøm, leder på Norsk Trikotasjemuseum og Initiativ:Laksevåg. Kulturviter og bydelsaktivist som elsker bydelen sin og gamle hus!

Peter Forras, filosof og kulturforsker og bygningsvernentusiast

Foto: Tove Lise Mossestad Av: Trude Vaaga

Moderne hagedesign

Utelivet har startet for fullt og ingenting passer vel bedre enn å inspirere deg på hagefronten.

Designer Therese Knutsen er en av dem vi har hatt gleden av å kjenne lenge, og her er noen av bildene fra saken om henne i sommerutgaven 2018. La deg inspirere! Se her:

Rekkehushage 7 -800-4.jpg

Lidenskapen for farger, form og estetikk har alltid vært tilstede hos Therese. Hun startet sitt eget designfirma for over 15 år siden, og har lang erfaring innen interiørfaget.

«Det er viktig for meg å viske ut skillet mellom inne og ute, samt å videreføre husets arkitektur og interiør til uteområdene. Praktiske og helhetlige løsninger skal passe til menneskene som lever i en bolig. Jeg ønsker å skape balanse og personlig atmosfære i alle rom, også i uterommet»

Hagedesign 6-Therese-Knutsen-25-1100-1100x1451.jpg

Noe av lidenskapen med å designe hager, er at her kan jeg jobbe med større penselstrøk og de lange linjene, forteller Therese, og understreker at det i tillegg er ubegrenset med lys og takhøyde som man kan spille på i et uterom.

Hagedesign 2-Therese-Knutsen-13-3-1100x1467.jpg

“I uterommet får jeg leke med kontrastene og samspillet mellom levende materialer i form av natur og grønne vekster, og de praktiske og visuelle konstruksjonene”

Uteområde Therese 8 .jpg

Helhet / inne - ute.

Uterommet har de siste årene blitt den største delen av arbeidshverdagen til Therese, og etterspørselen er stor fra mennesker som ønsker hjelp til denne delen av boligen også. Therese viderefører ofte arbeid med interiør og materialvalg inne i en bolig til uteområdet rundt.

Therese Knutsen Foto Cathrin Foto.jpg

Hvem: Therese Knutsen. Utdannet interiørdesigner innen private og offentlige rom.

Firma: Therese Knutsen Design. Følg henne: Thereseknutsen.no / Instagram: Bythereseknutsen.no

BO MINIMALT - LEV MAKSIMALT

Det er ikke nødvendig å velge bort komfort eller stil selv på liten plass. Liten plass, betyr ikke dårlig plass!

Stadig flere velger å bo smått, særlig i byene. Å “skalere” ned måten man bor på er ikke bare blitt en trend blant unge etablerende, men også en tendens generelt. Mindre fotavtrykk på færre kvadrat - hvorfor ikke!

La deg inspirere av bildene under og valgene eierne har gjort. Her er små hint om hva som kan gi et lite husvære et deilig, luftig preg.

dsr-11.jpg

Bo minimalt - lev maksimalt. Det var hovedpoenget til eierne av denne lille leiligheten midt i Bergen sentrum. Automatisk har de måtte prioritere og omgi seg med ting som betyr noe. Resten er blitt sortert bort. Den nydelige spisestuestolen er av møbeldesigner Ali Gallefoss.

dsr-3.jpg

En vintage Ekornes sofa er trukket om og malt. Vintagemøbler fra 50-60-70 tallet har ofte nette dimensjoner som gjør at de passer ekstra godt inn i små rom. I bakgrunnen skimtes stolen Eames Wire Chair fra Vitra som er industriell og transparent - et perfekt innslag i et lite rom.

Legg også merke til tregulvet som har brede bord og som får rommet til å virke større (douglas gran).

Vegger der det før var strie er fornyet med Jotun revive og malt med pure color i fargen Grå Harmoni.

dsr-10.jpg

Sorter! Liten plass gir deg mulighet til å prioritere. Omgi deg med objekter som betyr noe for deg.

dsr-5.jpg

Gode dufter og noe håndlaget gir leiligheten et personlig preg. Keramikk, arvegods elle en personlig gjenstand kan bli et vakkert stilleben.

Foto: Dag Sverre Sandven

Styling: Cathrine Bækken / Heem Studio i samarbeid med Eie Bergen

Journalist: Linda Maria Szücs



SS 2020

Oleana er mest kjent for produksjon av sine lekre plagg, men den splitter nye SS 2020 kolleksjonen retter seg også mot interiørsegmentet.

Oleana 9 ss 2020.jpg

Sjefsdesigner hos Oleana, Matilda Norberg, er glad for å være så tett på produksjonen og ser at tiden er inne for å rette seg mot en ny generasjon. I tillegg til egne butikker, selges produktene i eksterne butikker og på nett.

Oleana 10 ss 2020.jpg

Vi har lengtet etter at kvalitetsbevisste Oleana også skulle rette seg mer mot interiørsegmentet.

SS 2020 kolleksjonen er absolutt et hint om at interiør inngår mer og mer i produksjonene deres.

Oleana 4 ss2020.jpg

Frisk mote!

Med sine nye kolleksjoner retter de seg mer mot mote, men de karakteristiske fargene og mønstrene forblir et viktig varemerke.

Alle kolleksjoner planlegges i samspill mellom eierne Gerda og Steffen Fuglerud og sjefsdesigner Matilda Norberg.

NYTT KJØKKEN?

Går du med tanker om kjøkkefornyelse? Da skal du legge merke til danske uno form. Mer under bildet.

uno 1 dsr-1.jpg

uno forms historie begynte i Arne Munchs kjeller i Lyngby i Danmark på 1960 tallet.  Det var her han fikk ideene og tegnet opp strekene til det første uno form kjøkkenet på millimeterpapir.  Arne Munch lagde verken avanserte skisser eller kompliserte modeller. Han konstruerte en kube på 60 x 60 x 60 cm. Den kvadratiske modulen gjorde det mulig å snu og vende på modulen etter brukerens behov og rommets innredning. Designet var basert på én form og på latin heter det "uno form".

uno 2 dsr-3.jpg

Kompromissløse materialer! Den nye kolleksjonen, Copenhagen Collection, kom i butikk i Bergen i fjor høst. Kjøkkenprodusenten har tatt utgangspunkt i stifteren Arne Munchs aller første kjøkkendesign, det klassiske, kubiske møbelskroget, og har derfra skapt en komplett ny kjøkkenkolleksjon.

uno 5 dsr-8.jpg

uno form studioet i Bergen ( alle bilder over) åpnet i 2014 og eies og drives av Ludvigsen Interiør AS.

Foto: Dag Sverre Sandven Av: Trude Vaaga

Guest of honor

Selv om nye trender stadig kommer til er det spennende å ta et dypdykk i arkivet.

I 2016 var vi så heldige å ha besøk av trendekspert, Gudy Herder, fra Eclectic Trends.

Gudy nytt 6.jpg

Interiør & designmessen har på kort tid rukket å ha flere sterke internasjonale trendeksperter på gjestelisten. En av dem er tyske Gudy Herder, bosatt i Barcelona. Bildet over og under viser noen av hennes moodboards fra messebesøket i 2016. Like inspirerende i dag, synes vi.

Gudy nytt 3.jpg

Gudy holder kurs for både næringsliv og private innen moodboarding. Hun har også jobbet som rådgiver for mange sterke brands, der i blandt: LMVH, Montblanc og Massimo Dutti. Jobben hennes bringer henne over hele Europa, og at hun valgte å besøke oss i Bergen var stort både for bransjen vår og besøkende.

Gudy nytt 2.jpg

Følg gjerne Gudy på instagram: @gudyherder

Send oss gjerne en mail om du har ønsker for trendinspirasjon:

trude@conseptnord.no





GRØNNE FAVORITTER

Det er fullt mulig å bruke sterke farger i innredningen, men likevel bli oppfattet som minimalist. I dag fant vi frem noen favoritter fra tendens arkivet. Og ja; vi elsker grønt!

rudjord 1.jpg

Et blikkfang med rom for refleksjon og tolkninger. Hvorfor ikke investere i kunst på lik linje med møbler? I samarbeid med Kunstguide.no er det en stor glede å inspirere til kunstkjøp. Her er et av våre favorittbilder, signert Sveinung Rudjord Unneland.

Montana_grønn hylle stilig.jpg

Gi rommet dynamikk med en kontrastfarge.

Denne klassiske hyllen fra Montana / Black & White Studio piffer opp uttrykket.

Ygg og lyng S_Sofa-viola-Icon-UtenLampe.jpg

Ikke kjøp en stram og moderne sofa dersom du er mest glad i komfort.

En elegant sofa fra norske Ygg & Lyng er myk i uttrykket og har varig kvalitet.

Av: Trude Vaaga Foto: Produsenter

RENHET

Vi er omgitt av det nordiske kjølige lyset og det preger vår måte å innrede på. Naturlige farger og materialer står i sentrum, og vi er mer opptatt av godt håndverk, kunst og møbler med varighet nå enn tidligere.

Renhet i uttrykket preger også det vakre arbeidet til den svenske duoen, Sundling Kicken.

Holdbar design er viktig og uttrykket skal være gedigent, gjennomtenkt og voksent, har de fortalt i et tidligere intervju med tendens.

Sundlingkicken dem selv to collage.jpg

Elin Kickén och Evalotta Sundling er en stylist duo basert i Göteborg med fokus på innredning og konsept styling. I 2018 var de i Bergen for å innrede Interiør & designmessens trendsone.

Foto: Kristofer Johnsson

Foto: Kristofer Johnsson

Et rom med jordaktige kulører. Stylistene har jobbet ton i ton for å skape en fin harmoni

Foto:Kristofer Johnsson

Foto:Kristofer Johnsson

Tekstiler og skulpturer er enkle elementer i det lyse og luftige rommet. Renhet.

Foto: Osman Tahir

Foto: Osman Tahir

Når det kommer til detaljer benytter stylistene mye håndverk som skulpturer og håndlaget keramikk i ulike strukturer og former.

Foto: Osman Tahir

Foto: Osman Tahir

Et enkelt stilleben med favorittobjekter er alt som skal til noen ganger!

Foto: Osman Tahir

Foto: Osman Tahir

Gjør rommet lunt. Ingen nyanser eller kontraster. La uttrykket være jordnært og gjerne i en gråtone som denne.

For mer inspirasjon følg stylistene : @sundlingkicken / sundlingkicken.com

Av: Trude Vaaga

FARGE BOOST + FIFFIG RETRO

Vi har tatt et dypdykk i tendens-arkivet. Her er glimt fra villaen på Laksevåg som dyktige eiere fiffet opp stilsikkert og med generøse innslag av retro objekter. Bildeserien er fra en større reportasje laget i 2014, men like aktuell for den som elsker farger og spennende komposisjoner. Les mer under bildene.

fiffig 24.jpg

I hver ende av stuen strømmer rikelig med dagslys inn gjennom store vinduer. Fargene på møbler og gjenstander lyser opp, enten mot en bakgrunn av hvit vegg, eller originale trevegger.

fiffig retro 1.jpg

I innredningen er gammelt blitt mikset med nytt. Men det er møbler og gjenstander fra 50 og 60 tallet som er mest fremtredende. Overalt finnes mindre og større skatter som er samlet over flere år.

fiffig 21.jpg

Lysmalte vegger eller originale trevegger er med på å fremheve en personlig stil. Essensen av møbler og gjenstander stammer fra 50-60 tallet, ispedd moderne innkjøp.

fiffig barnerute.jpg

Barna får også sette sitt preg i hjemmet.

fiffig 2.jpg

Sprek trapp malt i turkise - hvorfor ikke!

fiffig 17.jpg

Fargesettingen gjør innredningen kraftfull. Elementer i innredningen harmonerer. Her finnes bl a samlinger av kopper og skåler fra Figgjo og Stavanger Flint.

fiffig 25.jpg

Med en stor interesse for gamle møbler - her er mange loppefunn. Eierne har vært opptatt av håndverk, varighet og slitestyrke. Lister og treverk er av av høy kvalitet, og gamle dører satt inn overalt. Døren som skiller spisestuen og stuen ble hentet i en gammel villa på Kalfaret.

fiffg 18.jpg

Gamle servise, alt kjøpt og samlet gjennom flere år og funnet på diverse loppemarkeder i byen.

I dag har eierne flyttet av den enkle grunn at et nytt spennende husprosjekt skulle realiseres.

Av: Trude Vaaga Foto: Tove Lise Mossestad