I NUET - MED MARCUS SODDANO
Han tilstreber en kunstnerisk frihet og ønsker ikke å bli plassert i et fast gjenkjennende uttrykk. Å låse seg fast i en kategori er ikke noe for meg. Det kan rett og slett være et hinder for kunsten min, forteller Marcus Soddano, som er mer opptatt av å skape et slags forventningsbrudd hos betrakter. Les mer under bildene!
Når Marcus Soddano arbeider fylles lerreter ofte med impulser fra utlandet. Vi besøker han en regnfull formiddag på atelieret hjemme i Bergen. Arbeidsrommet er gedigent, heftig industrielt og spekket med spraybokser, akryl- og oljemaling og mye mer. Godt brukte designmøbler har fått plass sammen med et lunende persisk gulvteppe.
Et kjapt blikk gjennom lokalet gir et tydelig hint om en mobil tilværelse. For Marcus er det like naturlig å pakke malerutstyr i kofferten for å dra utenlands og arbeide, som det er å dra på atelieret her hjemme i Bergen. Men Covid 19 kom brutalt, også for Marcus. Etter restriksjonene ble opphevet har han derfor utnyttet godt hva gjelder utenlandsopphold. Lisboa, Barcelona, Berlin, Vilnius og Firenze er noen av de stedene som har gjort dypt inntrykk og gitt kunstnerisk påfyll.
Hva legger du i ordet kunst?
Hva jeg legger i ordet kunst er noe jeg fortsatt prøver å lære meg. Det er litt som å være en student av livet, man finner aldri helt svaret på det, men man lærer as you go.
“Alt jeg vet er at ordet kunst kan være så mangt, men fellesnevneren i mine øyne er at det alltid går utenfor sitt subjekt. Kunst består av bevisste og ubevisste valg. Det skaper mysterier, og gir svar som igjen etterlater ytterlige spørsmål”. -Marcus Soddano
Er du en typisk samtidskunstner?
Om jeg er en typisk samtidskunster kan vel man si, men jeg tror nok alle kunstnere har en ideologi rundt seg selv som separerer en fra resten. Så ja og nei…
Hvordan vil du beskrive maleriene dine?
Et vanskelig spørsmål å svare på. Utrykkene forandrer seg så ofte, jeg prøver egentlig å la det forbli et vanskelig spørsmål å svare på. Med en gang du har et svar til det, skaper man også en forventning. Jeg prøver ut nye ting konstant og gjør det som føles rett i nuet. Det handler om å utforske, det blir kjedelig om man finner seg en fast oppskrift.
Samfunnsengasjement er retningsgivende for de fleste kunstnere. Hva opptar deg mest?
Tidligere har jeg vært veldig opptatt av symbolikk, historie og prøvd å finne svar på, eller stille spørsmål til, hva som definerer oss. Nå i senere tid er dette fortsatt aktuelle spørsmål, men jeg har blitt mye mer opptatt av den umiddelbare reaksjonen. Det er et underliggende selvopptatt ønske om å skape et umiddelbart «wow!» hos folk.
Har du tanker om kunstens rolle?
Det fine med kunst er at det kan fungere som en møteplass uavhengig av sosial status. Jeg har en fantasi om at verkene mine skal fungere som et knutepunkt hvor mennesker møter hverandre og opphever hverandre.
Har du noen kunstneriske forbilder?
Jeg lar meg inspirere av mange forskjellige kunstnere på tvers av alder, både avdøde og de som lever. Det som likevel inspirerer meg mest er å reise rundt i verden og oppleve nye impulser, hvor jeg kan legge merke til detaljer som definerer stedene jeg besøker.
AKTUELL MED: Life Death and Rebirth – gruppeutstilling, Høyersten Contemporary (pågår). Lust for life - Soloutstilling med NIO (bilmerke) (juni 2023). A dog without a bone - Soloutstilling med Høyersten Contemporary (September 2023).
Erlend Høyersten er kurator på alle utstillingene.
Av: Trude Vaaga. Foto: Tove Lise Mossestad