Et univers vi trenger
Hvorfor sa dere ja til prosjektet?
Jeg synes det kunne være en unik mulighet til egenutvikling. Og i seg selv er det jo en spennende utfordring å pushe grenser rent kunstnerisk. Jeg har lært mye av Lukas som jeg kommer til å ta med meg videre i kunsten. - Patrik.
Hva tenker dere om verdibegrepet dialog?
Det handler om å snakke godt sammen. Og til tross for våre noe ulike kunstneriske uttrykk, er jeg selv overrasket over hvor godt vi har jobbet sammen i dette prosjektet. Nå gleder jeg meg bare enda mer til å lage fysiske malerier -Lukas.
Hvordan kom dere frem til et fellesskap i kunsten?
Barneuniverset og den lekenheten som ligger i det har vært naturlig for oss begge. Vi kan strekke i universet og rocke det på en helt annen måte. Med det sagt er dette et verk også for voksne! -Lukas og Patrik.
Ville dere gjort dette igjen?
Ja! Ja!
Teddyen er Patriks signatur, men dere har utviklet noe ved den. Fortell.
Målet var å få den mer realistisk med mer lyssetting og en mer fremhevet pelstekstur. Folk kjenner teddyen igjen fra mine tidligere malerier, men vil nå se den på en ny måte. Å benytte det digitale verktøyet i denne utviklingen var spennende -Patrik
Er verden litt bedre med en Teddy?
Ja. 100%. Om man ikke blir glad av en teddybjørn må man gå i seg selv - Patrik.
Til tross for all den brutaliteten vi har i verden i dag har dere valgt å lage et drømmeunivers. Har dere tenkt på det?
Ja helt klart. Verket har mye alvor i seg. Vi har med viten og vilje utrustet solen med de fineste stråler en kan tenke seg. Som om de aldri vil forsvinne. - Lukas.
Er det begrensende å sette to vidt forskjellige kunstnere sammen på et og samme lerret synes dere?
Nei tvert imot. Kvaliteten på arbeidet vårt er bedre, kreativiteten er ganget med to.
Slik sett har vi opplevd en endring i signaturene våre, noe vi helt klart kommer til å bygge videre på. -Lukas og Patrik.
På hvilke måte har det vært gøy å pushe egne grenser og å jobbe sammen?
For oss har det vært viktig å respektere premissene som ligger i det å samarbeide. Med det sagt, har det ikke vært strevsomt for oss å snakke sammen. Vi har matchet veldig, og det har faktisk bare vært en fryd å gå i hallen for å arbeide. At vi har ulike kunstneriske uttrykk har ikke vært noe problem, tvert imot har vi lært en del av hverandre. -Lukas og Patrik.
Oppsummert har verket noe godt naivt over seg, og får betrakter til å smile. Den velkjente Teddybamsen vi alle forbinder med vår egen barndom har fått en sentral plass på lerretet. Dette er en karakter som Patrik lenge har arbeidet med, og som nå har fått en tydeligere karakter av realisme med Lukas på lag. De feilanatomiske detaljene vekker noe i oss, og noe av dette kan minne om kunstneren Ma$aratis bruk av det stiliserte. Men i motsetning til hans velkjente kaos og noe forvrengte verden, er det barndommens gjenkjennende og trygge univers som er fremtonende på lerretet til Patrik og Lukas.
Unik mulighet: Er du nysgjerrig på kunstverket? Velkommen til First showing fredag 26. april kl 18-22, Mellomrommet Kronstadparken. Inger Bang Lundsvei 16. Fri inngang.
Denne kvelden har du en unik mulighet til å se kunstverket før det lagres i samlingen øremerket høstutstilling og auksjon.
Av: Trude Vaaga / Kunstsosiolog
Foto: Tove Lise Mossestad
HØSTUTSTILLING + AUKSJON
Samtlige verk som skapes gjennom året stilles ut fra 1. oktober med påfølgende auksjon i november. Alt overskudd går uavkortet til et eller flere veldedige formål. Mer informasjon om dette vil komme på et senere tidspunkt.
Vi lever i et samfunn som ofte splitter oss fremfor å samle oss. Det er ikke uten grunn at fremtredende personer stadig uttaler seg i media om betydningen av fellesskapet og at vi må bli enda flinkere til å favne om de verdier som ligger i det. Senest nyttårsaften holdt Kong Harald talen sin nettopp med dette som bakteppe. Er verden blitt mer fargeløs og mindre fantasifull?
Dette året har vi sammen med et knippe kunstnere som mål å utforske verdibegrepet dialog. Prosjektet er muliggjort av Bara Eiendom og gjennomføres i den nyoppussede hallen i Kronstadparken som heter Mellomrommet. Vi spør:
Hva skjer når to kunstnere må samspille på ett og samme lerret?
Det ofte språkløse sjiktet mellom realisme og fremtid hvor vi kan undre oss mer, er noe kunstnerne Patrik G. Vik og Lukas H. Klemsdal tar på alvor. Kanskje er det dype lengsler vi innlemmes i ved å betrakte dette ferske verket de har skapt sammen? I motbakker trenger man smaksforsterkere som får en til å fortsette litt til. Dette verket er en slik smaksforsterker, forteller de.
Hva er tittelen på verket og hvorfor?
Sunny days ahead. Det kommer rett og slett av at mange sliter mer enn de burde. Og det er en tankevekker at så mange unge gjør det. -Patrik
Det er et solfylt verk dere har laget, fortell!
For oss var det viktig å skape en slags lykkefølelse og hva er vel mer naturlig da enn å hente inspirasjon fra barndommen? Vi minnes barneår, og særlig somrer, hvor solen skinte dagen lang og livet kjentes evigvarende. Men i glansen ligger det også melankolske linjer. Når det er krevende å være menneske må vi ha løsninger som sier at ting kan bli bedre. -Lukas