Gratulerer med Munch, Oslo. Og verden!

Det må vel være såpass? Bygget har skapt store diskusjoner om hvorvidt det er passende eller ei, både med tanke på materialbruk og beliggenhet. Men vi snakker tross alt om det splitter nye - og verdens største - museum viet èn kunstner; nemlig Edvard Munch. Såpass må det være! Alle foto: @kunzt.no

Arkitektene Juan Herreros og Jens Richter ønsker at publikum ikke bare skal få øynene opp for selve kunsten, men også for Oslo og byens historie. Bygget representere et moderne klimahus hvor arkitektene har tatt en rekke klimahensyn og prosjektert etter FutureBuiltkriteriet om minst 50 prosent reduksjon i klimagassutslippene på områdene transport, energibruk og materialbruk sammenlignet med dagens standard (Kilde: munchmuseet.no).

Nå kan vi oppleve mer Munch enn noen gang. Munchs kunst har fått et nytt, gedigent hjem på hele 26.300 kvadratmeter og med 45.000 objekter fordelt over 13 etasjer.

I museet kan man tre inn i en bredde av kunstnerens verden, og ikke minst komme tett på hans store ambisiøse malerier på nærmere 50 kvadratmeter.

Dette er et av museets åtte versjoner av Edvard Munchs Skrik og er et av verdens mest kjente motiver.

Det var likevel etter kunstnerens død i 1944 at motivets popularitet økte. Tidlig på 50-tallet reiste Skrik-maleriet ut på en verdensomfattende utstillingsturne sammen med flere av Munchs bilder.

Kunst til folket! Fra et tradisjonelt kunstmuseum til et “museum for alle” - museet byr på kunst, kultur- og matopplevelser i 13 etasjer. Det hele toppes med den vakreste utsikt over byen. Og så må det sies at de ansattes kontorer og arbeidsverksteder er diskret synlig for publikum, bare for å nevne noe. Her kan man gå på oppdagelsesferd og alltid oppdage noe!

Et vertikalt moderne klimahus: Hovedfunksjonen ved det nye Munchmuseet er organisert i høyden. Bygget er 60 meter høyt, kledd i resirkulerte, gjennomskinnelige og perforerte aluminiumsplater, og med en karakteristisk knekk i toppen.

“MUNCH endrer Oslos silhuett, men bøyer seg ærbødig mot byen som omkranser bygningen”.

// Arkitektenes visjon: Juan Herreros og Jens Richter

Informasjonskilde: munchmuseet.no Foto: @kunzt.no