Ingri Haraldsen - Awareness

Kamuflasjedrakter, kråkesølv og flytende former

I utstillingen til Ingri Haraldsen, som åpner fredag 16. november i BLOKK visningsrom på Nordnes, møter publikum blant annet kamuflasjedrakter, kråkesølv og sirlig utførte tegninger.

Blokk5.jpg

Utstillingen, som har fått navnet Awareness, spiller på bevissthet, både det å være klar over hva som påvirker oss og hva som foregår rundt oss, men også det å være fanget i sin egen verden, i form av å være for selvsentrert.

ingri-haraldsen-montering-blokk-2018.jpg

Kunstneren viser for første gang arbeider i Bergen. Dette blir derfor også hennes første separatutstilling i byen. Ingri vil vise tegninger som spenner seg fra to meter til ti cm, samt skulptur video og lyd. Lydsporet i utstillingen er komponert av Thomas Strønen f.1972 (Norsk jazzmusiker (slagverk) og komponist, kjent fra mer enn 65 plateinnspillinger, samt internasjonale samarbeid).

Blokk 2.jpg

Ingri Haraldsen (f.1984, Sandnessjøen, Nordland). Utstillingen vil stå til 25. november.

KUNST TIL FOLKET?

Tendens Social ble nylig arrangert i Kunstgarasjen hvor en debatt om krysningspunktet design/kunst stod i sentrum. Daglig leder i Kunstgarasjen, Heidi Jaeger, hadde spilt ut følgende i forkant av debatten:

“ Hvorfor er design blitt allemannseie mens kunst fortsatt er litt på utsiden?”

I panelet var interiørpsykolog Tone Solli og tjenestedesigner, Anita Steinstad invitert til å delta sammen med Heidi Jaeger. Tendens redaktør Trude Vaaga ledet debatten. Under bildet finner du noen av refleksjonene.

Debatt 3 kunstgarasjen.jpg

Design er i vinden som aldri før. Nordmenn kjøper i dag møbler og designobjekter som i stor grad har solid kvalitet og som dermed kan gå i arv. Vi er opptatt av varighet og bærekraft, og vi ønsker gjerne å vite om objektets historie og hvem designeren er. Men hvor blir det av kunsten? Mens kjøp av møbler ofte er en naturlig del av budsjettet når man bygger hus eller pusser opp, kommer kunst til kort!

debatt 1 kunstgarasjen.jpg

Til tross for bevissthet rundt design, blir det for lite variasjon i de norske hjem, i følge Anita Steinstad (til venstre). Hun savner det unike som det f eks kunst kan tilføre et rom.

Tone Solli ( til høyre) jobber konsekvent med kunst i sitt arbeid hvor hun veileder kunder til gode personlige valg. Hun undret seg over at konsulenter og interiørarkitekter mulig undervurderer verdien av kunst når de jobber med innredningsprosjekter og mener det bør være en selvfølgelighet å integrere kunst.

Kunstgarasjen 5 henne.jpg

Det var en samlet enighet i panelet om forbrukers frykt for å være annerledes, og at det å måtte “forsvare” et unikt kunstkjøp kan sees som en utfordring for mange. Individuelt sett bør vi altså jobbe med viljekraften og evne å skape et personlig hjem uten at det skal være så “farlig”.

Kunsten har en vei å gå når det kommer til eksponering, forklarte Heidi Jaeger (bildet over), og er klar over at design i mye større grad evner å synliggjøre seg på en tydeligere måte. Trude Vaaga pekte på at interiørstylister i økende grad bruker kunst i sine utstillinger, men at kunsten selv må ta ansvar når det kommer til formidling i et mer lettfattelig språk. Ikke minst tror hun det er viktig at kunsten møter folk på andre arenaer enn i tradisjonelle gallerier. Interiør & designmessen er et godt eksempel på dette.

MESSEKUNSTEN 2018

Interiør & designmessen har vist at Grieghallens 1 etasje er et ypperlig visningsrom for kunst - sammen med møbler og designprodukter.  Visuelle linjer og flommende dagslys gjennom store vindusflater skaper en god ramme for spennende møter mellom nysgjerrige mennesker og selve kunsten.

Kunst messe 4.jpeg

Daniela Ramos Arias fra ART + FOLK var kurator for årets utstilling. I tett samarbeid med Kunstguide presenterte hun et knippe lokale kunstnere til begeistring for mange besøkende.

Kunst messe 1.jpeg

Messefotograf, Dag Randen, fanget noen fine øyeblikk under årets utstilling.

Kunst messe 2.jpeg

Disse kunstnerne var representert under utstillingen i Grieghallen:

Anne Sophie Blytt

Jiska Huizing

Vegard vindenes

Trudi Jaeger

Astrid Sleire

Klara Sofie Ludvigsen

Vilde Salhus Røed

Linda Soh Trengereid

OM ART + FOLK:

En formidlings plattform som jobber med å gjøre kunstfeltet mer tilgjengelig for folk utenfor kunstmiljøet i Bergen. Det skal bli en ressurs for både kunstfeltet og for folk som ønsker å komme nærmere, eller er interessert i å kjøpe kunst. ART + FOLK drives av Daniela Ramos Arias, en costaricansk kunstner og kunstformidler som bor i Bergen. Prosjektet er støttet av Bergen Kommune og Kulturrådet. www.art-folk.com

 

KUNSTNERLIV PÅ STORETVEIT

Vi var så heldige å besøke kunstner Cecilie Galtung Døsvig på hjemmebane.

Hjemme hos Cecilie og familien er det god energi. Huset fra 1972 er tegnet av arkitekt Peter Helland-Hansen. Selv om huset er modernisert, har Cecilie og ektemannen valgt å beholde flere originale detaljer som f eks dører og panelvegger i gangen. Det gir interiørarkitekturen et helt spesielt særpreg. Les mer under bildet.

riktig bilde hjemme hos.jpg

På Cecilies atelier hvor hun jobber daglig. Her jobber Cecilie med sitt siste bilde “ Motstrøm.” 

Teknikk: Akryl på lerret. 

“Arbeidsdagen min starter om morgenen når alle er ute av huset. Da går jeg inn i atelieret og finner frem maling og pensler. En god arbeidsdag har jeg når jeg kommer inn i en god flow med 100% fokus på maleriet foran meg. Alle penselstrøkene sitter og det er ingen avbrytelser. Da flyr tiden! “ - Cecilie -

hjemme hos 10.jpeg

Perfekt inneliv!

Endelig ble det peis på kjøkkenet da de nylig pusset opp.

 Fargen på veggen heter Raw Canvas og er fra Jotun.

Hjemme hos 6.jpeg

Bildet på veggen er Cecilies eget maleri ”Kraft” malt i 2010. 

Skulpturen av keramiker Vibeke Harild betyr mye for Cecilie. Hun kjøpte dem i forbindelse med en utstilling de hadde sammen, der Cecilie hadde malerier og Vibeke skulpturer

Cecilie og ektemannen valgte å beholde panelet som har mørknet naturlig med årene.

 Maleri til venstre er Cecilies eget bilde og uttrykker en lek med farger. “Thank God it´s friday.” (Ble ferdig med dette maleriet en fredag)

 Bilde i midten, bakerst i gangen. Et tidlig D.G.A. (Digital Graphic Artwork) trykk av Push Wagner “Life”. 

Bilde til høyre: Trykk signert Ingebjørg Støyva. 

Av: Trude Vaaga Foto: Tove Lise Mossestad

SAMTIDSKUNST

Bergen har et spennende kunstfelt du bør titte nærmere på.

Kunstgarasjen er en av dem som besitter en solid kompetanse på samtidskunst på Vestlandet, og i tillegg skilter de med et stort nasjonalt og internasjonalt nettverk.

Daglig leder, Heidi Jaeger, har etterhvert mange års erfaring som kurator og kunstveileder.

Sammen med kollega Magdeli Fosse og Marianne Morild tilbys kunstveiledning hjemme hos folk privat, eller på arbeidsplassen. Flere og flere oppdager oss, og vi forsøker å gjøre oss godt tilgjengelig for folk flest via gode samarbeidspartnere som bl a Kvänum Bergen og Berle Møbler & Interiør, forteller Heidi.

Kunstgarasjen 4.jpeg

Daglig leder Heidi Jaeger på hjemmebane: Kunstgarasjen.

Kunstgarasjen 1.jpeg

Vestlandets største galleri for samtidskunst

 I galleriet selges det kunst fra 120 profesjonelle kunstnere i Hordaland. Kunstnerne er fra 17 land, noen unge og ferske, andre med lang erfaring og anerkjente kunstnerskap. Flere av kunstnerne er representert ved de største museene og kjente private samlinger i Norge. Noen kunstnere er også innkjøpt av store internasjonale museer som MoMa i New York og V&A i London.

Kunstgarasjen holder til i Møllendalsveien 15, langs Store Lungegårdsvann. I tillegg vises salgsutstillinger i restaurant Lysverket (KODE 4) og det nye kulturhotellet OPUS XVI.

Foto: Tendens / Tove Lise Mossestad

 

 

PERFORMANCE

Laurie Lax er en britisk kunstner som for tiden er basert på USF Verftet i Bergen. Hun ble uteksaminert fra mastergradsprogrammet ved KMD, Universitetet i Bergen tidligere i år.

Nylige lokale prosjekter: WORDS WHICH TOUCH EACH OTHER IN STRANGE PLACES på Joy Forum (august 2018) og Making a Mark på Hordaland Kunstsenter (juni 2018).

Laurie ser frem til å invitere besøkende til å oppleve kunst med begrepet “mindlessness” som bakteppe. Å skape genuine møter mellom besøkende og kunsten, og å se hva som skjer “der og da” er noe hun vil vektlegge på vår kommende messe i Grieghallen.

Kunst Vilde Salhus Røed.png

Vilde Salhus Røed har signert verket over. Hun er en av flere spennende kunstnere som gjør seg klar for årets publikumsmesse i Grieghallen 21.-23. september. Utstillingen skal kurateres av Daniela Ramos Arias i samspill med Kunstguide.

KUNST I GRIEGHALLEN

Interiør & designmessens leder, Trude Vaaga, er inderlig opptatt av å integrere kunst som en naturlig del av messen og å inspirere besøkende til gode kunstopplevelser. Mange snakker om kunst, men er vi flinke nok til å besøke byens gallerier?, undrer hun. Kunst «dytter» oss. Vi trenger den debatten kunst gir, den kunnskapen og de nyansene den gir. Messen i Grieghallen mener hun er en ypperlig arena for nettopp det, og er både ydmyk og takknemlig over å ha sterke fagmennesker med på laget. Les mer under bildet.

Foto: Roy Bjørge

Foto: Roy Bjørge

Det er på tide at kjøp av kunst blir sidestilt med  kjøp av møbler, mener Trude Vaaga, her avbildet i Grieghallens 2. etg, som er en av to messehaller. Interiørarkitekturen her er fantastisk og dagslyset effektfullt, understreker hun. Grieghallens formspråk gir en unik ramme for gode møter mellom publikum og kunstverk. Men det må skje profesjonelt og med tunge fagfolk med på laget. Daniela Ramos Arias er derfor hentet inn som årets kunstkurator.

Les mer under bildet.

Daniela collage profilering.jpg

Ved å invitere kunstnere inn på messen håper vi å kunne folkeliggjøre kunsten, og senke terskelen – og skuldrene – for folk som ønsker å lære mer om kunst, men som ikke helt vet hvor de skal begynne. Messen har fått med seg dyktige Daniela Ramos Arias fra ART + FOLK til å være årets kunstkurator. Sammen med Kunstguide ønsker hun å gi publikum spennende kunstmøter hele messehelgen. Bildet under er signert en av årets kunstnere, Klara Sofie Ludvigsen. Klikk på bildet og få oversikt over samtlige kunstnere som skal være med på messen.

OM TIDLIGERE KUNSTSAMARBEID

Trude Vaaga har tidligere samarbeidet med følgende gallerier og kunstnere i messesammenheng:

Gallerier: Galleri Langegården, Galleri Giga og Kunstguide.no

Kunstnere: Ingri Egeberg, Bård Breivik, Tom Kosmo, Lillian Presthus, Åse Ljones, Magne Furuholmen, Torgrim Sund, Hedvig Thorkildsen, Gunvor Olsen, Klara Sofie Ludvigsen, Reinhard Haverkamp, Kamilla S Mathiesen, Magnar Moen og Egil Røed.

Ingri Egeberg var den som inspirerte til å integrere kunst på den aller første messen Trude arrangerte i samarbeid med det tidligere eventselskapet Possibility i 2011.

Lokal kunst på messen

Interiør & designmessen 21.-23. september i Grieghallen skilter med to solide kunstutstillinger. En av messens kunstkuratorer, Daniela Ramos Arias fra ART + FOLK, gleder seg til å vise ulike publikumsgrupper  hva et blomstrende kunstmiljø i Bergen kan tilby. Hun har stor tro på at messen vil åpne opp for spennende møter mellom kunstverk og publikum. Sammen med Kunstguide.no vil  Daniela legge til rette en arena for samtaler og ikke minst ønsker hun å engasjere folk til å samle kunst. Kunst bør inngå som en naturlig del av menneskers livsstil, og vi gleder oss til å gi engasjerte og nysgjerrige besøkende et lite dytt, understreker  hun.

 

Foto fra utstillingen til B-Open / Tove Lise Mossestad

Foto fra utstillingen til B-Open / Tove Lise Mossestad

Klikk på bildet og les mer om messens kunst. Om litt publiseres hvilke kunstnere som skal være med.

Klikk på bildet og les mer om messens kunst. Om litt publiseres hvilke kunstnere som skal være med.

Josefin Winther blir årets messeartist

Det er en stor glede å offentliggjøre Josefin Winther som årets messeartist. Bergenseren har siden sin debut i 2006 høstet stor anerkjennelse for sine liveopptredener, og det er med stor begeistring vi forteller at det er Winther som åpner hele messeshowet på scenen i Grieghallen 21. september med publikum til stede. Artisten og låtskriveren har gitt ut fire album, og spilt hundrevis av konserter både i Norge og i utlandet. Som låtskriver har hun hatt stor suksess, bl a med låten "Silent Storm" som vant den norske MGP finalen og kom på 8. plass i Eurovision Song Contest. Hun er for tiden aktuell med sitt nyeste album "Righteously Wrong" som har høstet svært gode kritikker, og er nå kommet ut med singelen "Moving forwards". Anmeldere har bl a kalt Winther for Norges svar på PJ Harvey og Bergens egen Patti Smith. Klikk gjerne på bildet for å lese mer om artisten.

Messen er ydmyk! Det er Josefin Winther som fredag 21. september skal åpne hele messeshowet  med sin vakre liveopptreden bare hun kan. Du må bare sette av dato for dette kommer til å bli vakkert! Følg oss - flere deilige messedrypp kommer jevnl…

Messen er ydmyk! Det er Josefin Winther som fredag 21. september skal åpne hele messeshowet  med sin vakre liveopptreden bare hun kan. Du må bare sette av dato for dette kommer til å bli vakkert! Følg oss - flere deilige messedrypp kommer jevnlig nå. 

Foto: Per Heimly

KUNZT KOMMER PÅ MESSEN!

Kunzt er videobloggen som gir deg direkte innblikk i kunstverden. Den ble startet av Silje Sigurdsen i januar 2017. Silje er utdannet kunsthistoriker ved Universitetet i Bergen og København Universitetet. Ved siden av studier har Silje vært engasjert i Studentersamfunnet i Bergen sin kulturkomite, arbeidet i kunstgalleri, rammeverksted og skrevet for flere kunstmedier i Norden. Silje arbeidet som frilans kunstkritiker for Bergens Tidende og Aftenposten frem til januar 2018, hvor hun også brukte videoformatet. I august 2018 vant hun Arne Hestenes Journalistpris for sin nyskapende og engasjerende måte å formidle kunst -og kunstkritikk på. Silje popper opp på kommende Interiør & designmessen i Grieghallen 21.-23. september for å være tett på- og dokumentere årets kunstutstillinger kuratert av Kenneth G Wikdahl og Daniela Ramos Arias. 

Silje fra Kunzt popper opp på årets Interiør & designmesse i Grieghallen 21.-23. september for å være tett på årets kunstutstillinger. Silje dokumenterer kunst på en lettforståelig måte, noe som matcher messefilosofien om å øke tilgangen på kuns…

Silje fra Kunzt popper opp på årets Interiør & designmesse i Grieghallen 21.-23. september for å være tett på årets kunstutstillinger. Silje dokumenterer kunst på en lettforståelig måte, noe som matcher messefilosofien om å øke tilgangen på kunst til folket. Messens klare visjoner om å skape større rom for spennende møter mellom nysgjerrige kunstinteresserte og selve kunsten er også sammenfallende med det våre kunstkuratorer, Kenneth G Wikdahl og Daniela Ramos Arias, har som hovedmål. De ser begge frem til å synliggjøre to solide kunstsoner på en messearena med tusenvis av besøkende. 

ÅRETS KUNSTUTSTILLINGER

I tillegg til design skal messen by på det beste innen kunst, sterke bransjepersoner og viktig fagkunnskap. I år jobber messen frem to solide soner som skal kurateres av dyktige Kenneth G Wikdahl fra tidligere Galleri s.e og Daniela Ramos Arias  fra Art+folk . Begge med klare visjoner om å stimulere til større kunstinteresse i Bergen. 

LOKALT + ÅRHUS

Kenneth ønsker å spille på vennskapsbyene Bergen og Århus og har derfor innledet et samarbeid med Galleri Jacob Bjørn til å vise noen av sine kunstnere. Daniela retter på sin side fokus lokalt og samarbeider med kunstnerorganisasjonen VISP og Kunstguide.no for å vise kunst.

I ukene fremover drypper vi mer om hvilke kunstnere som skal være representert på messen