DEN FARLIGE FRIHETEN

Veletablerte kunstnere har mulig andre premisser for samspill enn unge kunstnere? Hva er risikoen ved å «gi slipp» på egen strek, eller å dele den, og å søke noe ukjent sammen med et ungt kunstnertalent? Ingri Egeberg gjorde et dypt inntrykk da hun inngikk prosessen med MMA fighter og grafitti kunstner Marie Paulsen. Så gjorde også Paulsen et vågestykke ved å kaste seg åpent inn i denne utfordringen.

PÅ TVERS AV STILUTTRYKK OG ALDER: Hva skjer når to vidt forskjellige kunstnere må samarbeide på ett og samme lerret? I en verden av uro, både her hjemme og globalt, var det interessant å utforske verdibegrepet dialog og hvilke mekanismer ved dialog som fremmer vekst og nyskapning.

De har ulike premisser for å uttrykke seg og å forvalte sine respektive kunstnerskap på. Så hvordan utspilte samarbeidet seg mellom Marie Paulsen (v) og Ingri Egeberg (h)? Grafittikulturen lærte meg tidlig å gi slipp på egne kunstverk, forteller Paulsen og legger ikke skjul på sin takknemlighet overfor Egeberg og samarbeidet med henne. Så har også Egeberg uttalt at hun har fått dyp respekt for grafittitalentet og at samarbeidet har gitt henne lærdom både som menneske og som kunstner.

Vi inviterte Marie Paulsen (25) og Ingri Egeberg (73) til å samarbeide på et felles lerret i Mellomrommet, Kronstadparken. De kjente hverandre ikke fra før. Marie er graffitikunstner med sprayboksen som redskap og vegger som jobbflate. Ingri bruker pensel, blyant og akryl + olje på papir og lerret. Begge er åpne for impulser. Samspillet deres bar imidlertid preg av en solid bevissthet og vilje til å gi slipp på det vante og å være åpen for “omveier”.

Å kompromisse har gitt oss noen utvidelser rent kunstnerisk, men også som mennesker” -Egeberg og Paulsen.

OMVEIER: Jeg liker å leke med tanken på at kunstnernes suksess i Mellomrommet denne sesongen er tuftet på eventyrer og forlegger Erling Kagges livsfilosofi og det tankesettet han deler i boken “Stillhet i støyhetens tid” (2016). Han peker på at man blir mindre frie mennesker av å bare velge enkle løsninger. I blant er det faktisk fornuftig å gjøre livet vanskeligere enn nødvendig, understreker han. Å observere samarbeidet mellom Egeberg og Paulsen ble angivelig et bevis på at vi ikke bare blir frie mennesker ved å velge omveier, men at man også etablerer et potensiale for vekst og innovasjon som ikke ellers ville ha funnet sted.

VÅGESTYKKE: Foregående, og særlig med tanke på den grunnleggende holdningen kunstnerne viste til samspillet, leder meg også inn på det tekstforfatter Erik Hillestad reflekterer i teksten til Sigvart Dagsland “ Den farligste friheten” (Kilde: Some/Sigvart Dagsland, instagram). Han mener at fri vilje hemmes noen ganger av folk, konformiteter eller egne tanker, og at vi på den måten misbruker en spennende frihet vi har fått tildelt. Vi er redd for å feile og å miste ansikt, eller å såre andre. Dermed gjør vi ikke det vågestykke vi bør gjøre, og som vi kan vinne på. Kunstnerduoen våget.

INNOVASJON: Det var fascinerende å oppleve samspillet mellom kunstnerne, både med tanke på hvordan de innrettet seg til hverandre og hvilke mekanismer for samarbeid som resulterte i nyskaping. Den anerkjente sosiologen, Rosabeth Moss Kanter, snakker om nettopp dette og skiller mellom integrativ og segmentalistisk holdning, hvorpå førstnevnte er det som fremmer innovasjon (nyskaping). Mens den integrative holdningen er helskapsorientert, søker å sette problemer inn i en større sammenheng og har samarbeid som metode, er den segmentalistiske måten å arbeide på splittende og oppstykket. Her evner man ikke å se problemer i kontekst, ei heller få flyt i et samarbeid (Kilde: Rosabeth Moss Kanter “On the Frontiers of Management”, 1997). Egeberg og Paulsen sitt arbeide hadde en soleklar integrativ karakter, hvor de jobbet i samme rom og med en felles flyt fra start til slutt.

Kunstnernes samspill minner også om det mine favoritt teoretikere, Argyris og Schön, kaller for læring på høyt nivå . De mener at dersom man ønsker å utvikle seg, der stabil vekst er et mål, må man stadig stille spørsmål ved rådende normer og verdier, og å innta ethvert samarbeid på reflekterende, dynamisk og eksperimentelt vis ( Kilde: C. Argyris og D.A. Schön, “Organizational learning”, 1978 + C. Argyris, “Bryt forsvarsrutinene”, 1990). Det handler om å lære å lære, forklarer de, og understreker at skal man lykkes med god utvikling vil det kreve tid og tålmodighet. Både Moss Kanter og Argyris og Schön refererer imidlertid til organisasjoner og skiller mellom god og dårlig lederevne. Jeg finner det likevel relevant å se teorien deres i sammenheng med denne samproduksjonen. Uavhengig av kultur og nivå er det snakk om vår latente innovasjonsevne og måten å etablere den på. Og sett i lys av et Norge med utfordringer- hvor dystre rapporter på menneskelidelser er et faktum - kan man spørre seg om ikke denne metodiske måten å agere på, som denne kunstnerprosessen har vist oss, ville være en fruktbar ledesnor for politikere og andre med endringsmakt. I et prestasjonssamfunn med raske skift - hvor knapphet på tid og behov for show off tenderer å regjere - kan det antagelig være fristende for maktinnehavere å hoppe bukk over prosessarbeid som både krever tid og en vilje til dypdykk under overflata. Vi har nok av eksempler på at mange av de utfordringer Norge står overfor i dag blir møtt med skadereduksjon, fremfor forebyggende og bærekraftige tiltak. Og man kan undre seg hvorfor. Ensomhet, psykiske lidelser, vold, kriminalitet og selvmord er blant våre største samfunnsutfordringer som gjennom dystre statistikker viser en stadig økende aktualitet.

PLUTSELIG VAR DE DER. BUD KOMMET, men ikke akseptert. Det er noe som heter våger du mer, vinner du mer. Å velge minste motstands vei er vel både kjedelig og resignerende? I dette tankesjiktet utspilte samarbeidet mellom Ingri Egeberg og Marie Paulsen seg. De var fast bestemt på å utforske rommet i mellom dem, og som de begge senset ville trigge dem til nyskaping. Verk: “Plutselig var de der”.

OPPSUMMERENDE REFLEKSJONER: Ingri Egeberg og Marie Paulsen har gjennom sitt kunstnersamarbeid vist hvordan en eksperimenterende og utforskende atferd bringer muligheter i det som umiddelbart kan virke begrensende. Egeberg beskriver prosessen slik: Vi arbeidet om hverandre mens vi hele tiden samarbeidet om hva, hvor og hvordan. De korrigerte seg selv og hverandre, testet ut nye strøk og metoder å arbeide med, reflekterte, eksperimenterte og grublet.

Så gjelder det kanskje å legge fra seg et nøyaktig tankesett om hvordan livet skal rigges? Og kanskje skal man la seg inspirere mer av det som er “uhøvla” (ufiltrert), og å se det vakre i begrensninger? Arkitekt Per Schelderup sier at når man er uperfekt er man fri til å tenke de genuine tankene. Det uperfekte i arkitektur speiler mennesker, for hvem er det som er perfekt? (Kilde: NRK/Arkitektens Hjem). Kunstner Kjell Erik Killi Olsen sier det slik: Det er så deilig å ikke være perfekt. Først da er man fri til å skape noe og å gjøre en forskjell (Kilde: NRK/Kunstnerliv).

Verk: “Stripen”. BUD KOMMET, men ikke akseptert.

Egeberg og Paulsen med pensel og sprayboks.

Verk: “Vi lærte å dele”. BUD KOMMET, men ikke akseptert. For informasjon om budgivning kontakt: Trude, 980 16 296. All inntekt går uavkortet til en avdeling ved Haukeland Universitetssjukehus, øremerket tilpasset utsmykning.

// Tolkning av Trude Vaaga, Sosiolog og formidler. I samarbeid med Bara Eiendom.

PROSJEKTETS BAKTEPPE: Mange av oss har nok det til felles at vi bekymrer oss over en verden i uro, både her hjemme og globalt. Og i et land med kloke hoder og et rikt mangfold stemmer skulle man tro at vår iboende evne til innovasjon og vekst kunne være mer synlig. Men repeterende rapporter om menneskelidelser forteller oss det motsatte.

Hvorfor er dette tilsynelatende enkle verktøyet dialog så vanvittig komplisert? Sammen med kunstnere ble verdibegrepet dialog utforsket. Dialog er i dette prosjektet definert som samtale mellom to eller flere personer (Wikipedia). Det har vært viktig søke å forstå hvilke vilkår ved dialog som bringer vekst, og hva som skiller god dialog fra dårlig dialog. Denne sesongen har vi derfor spurt: Hva skjer når to vidt forskjellige kunstnere må samarbeide om et lerret? Hvilke mekanismer fremmer den gode dialogen? Vi ser kunstens rolle som viktig i offentlig ordskifte. Gjennom kunst undrer vi oss mer - det er en unik kilde til vekst.

KUNSTNER AMBASSADØREN

Hun maler abstrakt og ekspresjonistisk kunst, inspirert av naturen. Du vil ofte se enten trær eller blomster i maleriene hennes, og du er ikke fjern om tanken om de klassiske mestrene som Van Gogh, Munch eller Monet slår deg. Penselstrøk, farger og måten å arbeide med naturen på er så påfallende likt disse klassikerne, og hun er tydelig inspirert av dem.

Maria Kolden, 24 år fra Bergen, begynte å male for gøy i 2020. Nå selger hun maleriene sine og ønsker å leve av kunst fremover.

 Hun elsker å male og er ikke så opptatt av hvor mange som ser hennes malerier, men hun finner det utrolig interessant med betraktere som tolker bildene hennes og at hun kan se andres livsfortellinger gjennom sin egen kunst. Mennesker ser livet ulikt, og det er så fint å få nye perspektiver på det man skaper, forteller Maria.

Har du lyst til å være med og male med Maria i Mellomrommet kan du kontakte henne direkte: @mariakolden.art / Mellomrommet holder til i Inger Bang Lunds Vei 16 og har åpent hver torsdag kl 18-20 for ungdommer som ønsker å prøve den kreative verden. I samarbeid med Bara Eiendom og Tegne.no stiller vi med gratis materiell. Og så er det kaffe/te og kakao på huset!

Maria Kolden er en av kunstnerprofilene i Mellomrommet 2024, og har i samspill med Johan Pham laget kunst for vår store årsutstilling som går av stabelen 23. august (knyttet til prosjektet “To kunstnere - et lerret”). Så er hun også en av våre ambassadører for ungdommer som ønsker å komme innom og male på torsdagene.

Hva tenker du er fint med kunstnerhallen Mellomrommet i Kronstadparken?

Å kunne ha samtaler med andre mennesker som er interessert i kunst, å ha et fellesskap i det. Jeg er veldig åpen for det å dele kunnskap og å lære. Få tips og inspirasjon er viktig for meg.

Hvorfor lager du kunst, har du noen visjoner?

Jeg elsker å bidra med noe, og jeg liker å skape noe nytt. Helt uavhengig av hvor mange som ser det. Samtidig er det utrolig fint å høre andres betraktere om min kunst. Det er som om jeg får andres fortellinger inn i min kunst. Folk har ulike oppfatninger, det er interessant å ta med alle disse inntrykkene og blikkene.

Har du lyst til å male med Maria, ta gjerne kontakt med henne direkte på instagram: @mariakolden.art

//Trude Vaaga, kunstsosiolog og formidler, Bara Eiendom

Tekst og foto: Trude Vaaga

DEN VIKTIGE UENGIHETEN

Det motsatte av godt samarbeid er ikke uenighet. Det sier kunstnerne Adam Bjerck og Andreas Gravdal da de møter hverandre på lerretet i Mellomrommet denne uken, og mener at den viktigste læringen ligger i det å “måtte” løfte blikket for den andre. Og selv om kunstneruttrykket deres er vidt forskjellig, har de noe vesentlig til felles som mennesker: Roen. Det å ha en rolig stemning og å la prosesser skje naturlig er noen viktige variabler de begge skatter høyt.

Til venstre: Adam Bjerck har i tillegg til sitt unike kunstneruttrykk på kort tid rukket å bli en populær kokk og driver i dag velkjente spisesteder. Kunstnerstilen hans tenderer mot moderne pointillisme og det er lyset som fascinerer han aller mest og som er fremtredende i bildene hans på en helt særegen måte. Til høyre: I tillegg til å være kunstner er Andreas Gravdal også en kjent foredragsholder hvor ungdommers ve og vel ofte står på agendaen. Som kunstner utforsker han det hverdagslige, og han har et røft, litt naivt formspråk som etterhvert er blitt hans signatur. Overdrevne tekstlinjer er noe av det man ofte kan oppdage i bildene hans.

Hva gir kunsten dere?

Andreas: Kunst gir livskraft! Jeg liker kombinasjonen av fysisk arbeid og det mentale. Det gode håndverket som ligger i det å spenne opp et lerret og ikke minst de maleriske bevegelsene et verk fordrer er like viktig som selve skapelsesprosessen og det kreativt tenkende.

“I en god samproduksjon får du noen ganger viljen din og andre ganger ikke”. -Andreas Gravdal

Adam: Kunsten gir meg ro. Ro og glede! Samtidig gir den motstand. Friheten som ligger i det kreative bringer med seg frustrasjon også. Som med matretter og kokkelering handler det om å skape noen synlige resultater. Det motiverer. Det er en utrolig god måte å uttrykke tanker og følelser på.

“Jeg måtte bruke tid på å se Andreas og å observere han for å lære ham å kjenne”. -Adam Bjerck

Har dere noen eksakt visjon med samarbeidet?

Adam: Jeg ser spenning i å kunne bryne seg på noe nytt, at man rett og slett kan se det som en utrolig gøy prosess. Så var det også naturlig nok ukomfortabelt å starte på samarbeidet, av den enkle grunn at vi er forskjellige som kunstnere. Jeg måtte bryte ut av mitt eget “rom” for å forstå Andreas. Det er klart man må være 100 % bevisst det å føre en god dialog dersom begge skal synes på et felles lerret. Jeg måtte bruke tid på å se Andreas og å observere han for å lære ham å kjenne.

Vi er langt borte fra hverandre i stil, men i et slikt “tvunget” spor handler det om fleksibilitet og å skape i nuet. Her har jeg lært mye fra kokkebransjen. Det er prosessen som må bestemme bildet. Å ha et tema på forhånd var uaktuelt.

Andreas: Jeg vet ikke om jeg vil bruke ordet visjon. Det er først og fremst interessant å utforske hva som kommer ut av det å samskape med en annen kunstner. I en god samproduksjon får du noen ganger viljen din og andre ganger ikke. Jeg er nysgjerrig på å se mitt eget arbeide i et nytt lys, det er utrolig spennende å få tre inn i et annet kunstnerunivers hvor jeg selv skal være med.

Foto: Tove Lise Mossestad. Til venstre Adam Bjerck / Til høyre: Andreas Gravdal.

Hva tenker dere om verdibegrepet dialog?

Andreas: Dialog handler ikke om å miste seg selv, men om å lytte. Og så er det en viktig tanke at dialog nødvendigvis ikke handler om enighet.

Adam: Et samarbeidsprosjekt som dette krever kontinuerlig dialog. Det er viktig å filosofere sammen og å være bevisst hva et stadig pågående dialogarbeid har å si for prosessen.

I Mellomrommet gleder vi oss over dette samarbeidet, og er utrolig spent på ferdig resultat.

Hjertelig velkommen på vernissage og utstilling med samtlige av kunstnerprofilene våre fredag 23. august (tidspunkt og agenda publiseres senere). Alt salg av kunst vies veldedighet, og dette skal vi skrive om fremover.

Mrk: Den planlagte høstutstillingen med auksjon er med andre ord flyttet til sensommeren da Bara Eiendom og Kronstadparken innvier sitt nyrenoverte gårdsrom som Mellomrommet er tilknyttet. I den forbindelse blir det feiring med sensommerstemning, mat og musikk. Og mennesker.

Prosjektet i Mellomrommet er et samarbeid med Bara Eiendom.

//Trude Vaaga, kunstsosiolog. Foto: Tove Lise Mossestad.

SOSIOLOGISK ATELIER I MELLOMROMMET

Vi mennesker er født ulike. Vår ulikhet skaper en unik variasjon i menneskeheten. Som vi vet tenker flere hoder bedre enn et, og mangfold gir det beste grunnlag for vekst og utvikling. Så hvorfor har vi så stor ensomhet og voksende psykiske lidelser i Norge i dag? Og hvorfor opplever vi kommunikasjonstaktikker i det offentlige ordskiftet som så stemplende og polariserende at vi tappes for stemmer?

Foto: Tove Lise Mossestad / Fra vernissage 26. april i Mellomrommet.

Mange unge opplever eksistensiell frustrasjon og meningstap i dag. Årsaken ligger nok helt klart i det komfortsamfunnet som er utviklet over tid. For i dagens samfunn har vi en tendens til å eliminerer bort alt som er ubehagelig og å distansere oss fra det autentiske. Hva gjør dette med oss mennesker?

Det er så deilig å ikke være perfekt, først da kan man bevege seg, og gjøre en forskjell. Det hører jeg mange kunstnere si, og nettopp dette har vært nerven i de kunstprosesser som ble presentert under forrige vernissage med kunstnerne Marie Paulsen, Ingri Egeberg, George Costea, Maria Kolden og Johan Pham.

Marie Paulsen og Ingri Egeberg var to av kunstnerne vi løftet frem under forrige vernissage i Mellomrommet, Kronstadparken.

I Mellomrommet dyrker vi mellomsjiktet - det rommet hvor vi kan stimulere fantasien og å bruke kunst til å forstå verden litt bedre. Vi søker flere spørsmål enn svar, og vår ledetråd er å undre oss.

Følg oss videre i våre publikasjoner om kunstnerprosessene og ovennevnte temaer. Neste kunstnerpar som overtar hallen her i Inger Bang Lundsvei 16 er ingen ringere enn Adam Bjerck og Andreas Gravdal. Dato kommer - dette ser vi frem til.

Trude Vaaga, Kunstsosiolog og formidler for Bara Eiendom.

FRA BERLIN TIL BERGEN

Hun kommer i disse dager fra Berlin for å engasjere seg i Mellomrommet, Kronstadparken, og retter mer enn gjerne et skråblikk på ungdommers press til å bli voksen raskt og smidig.

Vi har bedt henne reflektere rundt verdibegrepet dialog gjennom sitt eminente fotoprosjekt og ferdigstiller denne uken et verk med særpreg. Pernille Sandberg tilbringer lange dager i studio hos oss og det er en fryd å se hennes sans for alt som omhandler visualitet og formidling.

Foto: Trude Vaaga

Har du tenkt på hvilke press mange unge kjenner på i møtet med dagens samfunn? At muligheten til å utforske verden fritt, og i eget tempo, snevres inn når identitet knyttes til prestasjoner? Når utdanning aller helst skal skje i en rasende fart og at man “belønner” og roser dem som gjennomfører skolegangen raskt og smidig? Dette og mye mer reflekterer vi over disse dagene når Pernille Sandberg besøker oss i Mellomrommet i Kronstadparken.

Heldigvis er samfunnsengasjement retningsgivende i kunstverden. For budskap gjennom visuelle tolkninger kan bidra til å underbygge samfunnsdebatter, og noen ganger gjøre en viktig forskjell, som å kaste lys over det underfortalte.  Sandberg signerer to fotoprint som inngår i høstutstillingen vår med påfølgende auksjon. Vi er svært takknemlige for å ha den verdensvante fotografen på besøk i Bergen.

Foto: Trude Vaaga

Undring bidrar til vekst, og derfor skal vi benytte kunst til å undre oss mer. Barn blir født undrende, og så ser man dessverre at de avlæres dette etterhvert som de vokser til. Hvilke ledetråd gir vi egentlig de unge på veien inn i voksenlivet når prestasjoner er det som skal definere dem? Dette er samtaler vi har hatt med Pernille Sandberg denne uken. Følg oss i samspillet med henne: @mellomrommetkronstadparken / @tendens_tvaaga

Trude Vaaga, Kunstsosiolog.

Mellomrommet og prosjektet med samtlige kunstnere er muligjort av Bara Eiendom

PERNILLE SANDBERG TILBAKE

Pernille Sandberg er en dansk fotograf som jobber innen flere felt av fotografering. Flere kunstsamlinger har kjøpt hennes verk, og hun har deltatt i utstillinger over hele verden, og sensommeren 2021 deltok hun under “Straff skader” utstillingen som Tendens tok initiativ til og arrangerte i i Grieghallen i samarbeid med Tryggere Ruspolitikk. Flere sterke navn var også tilknyttet utstillingen og gjorde det økonomisk mulig for oss å gjennomføre, som bl a Ferd AS og Bergen Sanitetsforening.

Foto: Florian Lamm

Hun er kjent for å skildre mennesker med en dyp respekt og hun omfavner temaer som andre kan overse. Gjennom sort hvit fotografier inviterer hun betrakteren til å se verden på en ny måte. Nå har Sandberg overtatt hallen i Mellomrommet, Kronstadparken og vi gleder oss over at hun skal skape noe til den store høstutstillingen som åpner 4. oktober.

Verket til venstre signert Sandberg selv forteller en av flere historier om ungdom og rus basert på ekte hendelser. Bildet ble vist på Shoot Gallery i Oslo og på Regjeringens pressekonferanse der rusreformen ble presentert. I dag er samtlige verk fra Straff skader utstillingen blitt et symbol for behovet for em rusreform i Norge. Foto til høyre: Bob Jones

Dette sa Sandberg under et tidligere intervju: “Fri vilje finnes ikke i mine øyner. Vi velger ikke våres egne tanker, og ikke hvilke handlinger våre tanker fører til. Den avhengige hungrer etter å få et enklere liv, et godt liv, på sin måte. Akkurat som alle andre mennesker her på jordkloden. Selve livet med avhengighet er ekstremt simpelt og komplekst. Kan vi beskylde noen for å ha et liv full av hemmeligheter knyttet til sosiale og økonomiske utfordringer?”

Om dagens ungdom i møte med samfunnet forteller hun:

Jo eldre jeg blir jo bedre forstår jeg den frykten jeg selv er vokst opp med som ung.

Ungdommer i dag blir til enhver tid minnet på hvordan de skal kle seg, hva de skal studere, hvor de skal reise og hvilke venne de skal ha. Gjennom sosiale medier blir forventningene ekstreme og de unge opplever et stort press hvor man til enhver tid skal passe inn. Som barn er man en uslepen diamant og skal se verden med åpent blikk. Vi som er eldre har et ansvar for å ta dem i hånden og møte dem akkurat der de er.

 Å formidle gjennom fotografier er dette det avgjørende for henne:

Ethvert menneske absorberer og forstår bilder forskjellig. Et bilde kan for eksempel få oss til å tenke på et hjem vi engang var i, og som rører oss. Et bilde kan gjøre oss opprørt eller gi oss trøst. Fotografi er i mine øyner en essensiell del av det å kunne føle et emosjonelt bånd til et tema.

Pernille Sandberg og Tendens har hatt et tett samspill siden Straff Skader utstillingen, og vi er utrolig takknemlige for at fotografen tar seg tid til å være i Mellomrommet for å delta i vårt kunstsosiologiske prosjekt som er økonomisk muliggjort av Bara Eiendom. Høstutstillingen med påfølgende auksjon er et tiltak for å donere penger til et helt spesielt formål. Det skriver vi mer om etterhvert.

//Trude Vaaga, kunstsosiolog.