intervju
F A K T A
:
Ingrid Stenstadvold Ross, 42 år, Generalsekretær i Kreftforeningen.
___
Dette intervjuet er en del av flere portretter som er laget for å promotere kunst om kreft og mental helse.
A V : Trude Vaaga
F O T O : Kreftforeningen
Hun står hardt på for å få endret systemer og lover, er vaktbikkje for alle som rammes av kreft og innvilger millioner av kroner til forskning hvert år. På vegne av organisasjonen hun leder har hun med andre ord høye ambisjoner om stadige fremskritt for det som kan gi livsviktige resultater for svært mange mennesker.
Vi har tatt en prat med Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Hva er kreftforeningen?
Kreftforeningen jobber for at færre skal få kreft, at flere skal overleve kreft og for bedre livskvalitet for pasienter og pårørende. «Et liv uten kreft» er visjonen vi strekker oss mot. Våre 128 000 medlemmer, 25 000 frivillige, 200 medarbeidere og tusenvis av givere og støttespillere, er med på å skape gjennomslag for kreftsaken. Les mer her: Om oss - Kreftforeningen
Hva betyr det for deg å jobbe for kreftsaken?
Det betyr vanvittig mye. Jeg vil så inderlig gjerne gjøre situasjonen bedre for de vi er til for. Det er det som driver mitt engasjement. Dette er ikke en en-manns-jobb, her er det mange som bidrar - også de som er engasjert i kreftsaken. Samtidig har jeg fått oppleve hvor stor forskjell ett menneske kan gjøre. Thea Steen er et godt eksempel på det. Hun tok kontakt da hun ble rammet av livmorhalskreft, og jeg fikk lov til å følge #sjekkdeg-kampanjen fra start. Thea brukte sin egen historie til å nå ut med sitt budskap – noe som resulterte i at mange tusen flere kvinner har tatt livmorhalsprøven. Det sier noe om hvilken forskjell ett menneske kan gjøre. Dét er det som driver meg. At ett menneske kan gjøre en så stor forskjell.
Forskning gir håp. Hva er det essensielle med kreftforskning slik du ser det?
Vi støtter kreftforskning fordi vi vet at det nytter. 3 av 4 overlever kreft i dag, og det er dobbelt så mange som for 50 år siden. Forskere fra alle verdenshjørner har samarbeidet om å legge bit for bit i et massivt puslespill, og det har gitt livsviktige resultater. I 2020 bevilget Kreftforeningen nesten 240 millioner kroner til forskning, noe som er til nytte for pasienter og pårørende, både i dag og i fremtiden.
Hva vil du si til de som er berørt av kreft, enten som rammet og/eller pårørende?
Å være rammet av kreft, som pasient eller pårørende, er ekstremt krevende, både fysisk og psykisk. Derfor er det viktig for Kreftforeningen å være en trygg og solid støttespiller når livet blir snudd på hodet. Det prøver vi å gjøre gjennom formidling av informasjon, omsorg og støtte, forskning, forebygging, politisk arbeid og internasjonalt samarbeid. Det er viktig for oss å si at ingen skal møte kreft alene. Vi har en rådgivningstjeneste der man kan få hjelp til alle typer spørsmål, og råd om rettigheter og muligheter. Tjenesten er gratis, og man kan være anonym.
Hvordan kan vi på beste måte holde liv i god, banebrytende forskning?
Og innvilges det nok penger fra politisk hold til forskning synes du? Har du noen ønsker for videre satsning?
Det er å fortsette å støtte og gi penger til forskning, slik at forskere kan gjøre stadig nye fremskritt mot målet om et liv uten kreft. Vi skulle selvfølgelig alltid ønske oss enda mer midler. Vi er en interesseorganisasjon, og alle som støtter Kreftforeningen økonomisk, støtter vårt formål. I det ligger et løfte om at vi også bidrar til politiske gjennomslag for kreftsaken. For eksempel står vi hardt på for å endre systemer og lover, slik at kreftpasienter får enda raskere tilgang til nye medisiner og den beste behandlingen. Vi er en vaktbikkje for alle som er rammet av kreft, og det er takket være alle våre fantastiske givere at vi i over 80 år har påvirket samfunnet til å satse på kreftsaken, med historiske resultater.
Visjonen med intervjuet er å skape en større innsikt i kreft fra et pasientståsted.
Les mer om kreftforeningen: www.kreftforeningen.no