Kreft og mental hjelp

 
 
 

F A K T A
:
Mirjam Østevold, 44 år, Senterkoordinator/ Familieterapeut ved Vardesenteret. 

Dette intervjuet er en del av flere portretter som er laget for å promotere kunst om Kreft og mental helse. Verkene er et samarbeid mellom fotograf Francisco Munoz og redaktør i Tendens Trude Vaaga.

A V : Trude Vaaga

 
 

 

Kreft forandrer tilværelsen. Mange må forholde seg til et løp og en behandlingsplan som er krevende og uforutsigbar. Man får en trussel på livet. 

Noen ganger er informasjon om prognose så tøff at verden raser sammen. Vardesenteret er et lavterskeltilbud for den som rammes. Vi har tatt en prat med Mirjam Østvold som er Senterkoordinator og familieterapeut. 

VARDESENTERET

Vardesenteret er et lavterskeltilbud ved Haukeland Universitetssjukehus for alle som er rammet av kreft. Det er et samarbeid mellom sykehuset og Kreftforeningen, og du er velkommen om du er pårørende, etterlatt, nåværende eller tidligere kreftpasient. Her kan du snakke med en frivillig som har egen erfaring med kreft, samtale med fagpersoner, ta ulike kurs, få råd fra jurist eller rett og slett bare komme og ta en kopp kaffe. 


Hva er visjonen til Vardesenteret?

Det finnes ingen formulert visjon. 

Vi har ingen visjon, men bruker formuleringen fra Kreftforeningen: «Ingen skal møte kreft alene». 


Hvilke behov opplever dere er det essensielle for pasienter og hvordan møter dere disse behovene?

Kreftpasienter (og pårørende) er ulike mennesker med ulike behov, og det er vanskelig å si noe om essensielle behov da disse kan variere. 

Noen behov som vi ser går igjen er behov for å få informasjon om egen behandling, få etablere en forutsigbarhet ( som er vanskelig å få i en usikker situasjon), og å bli sett/ivaretatt av helsepersonell. Pårørende har ofte behov for å få støtte og råd for egen ivaretagelse i en krevende omsorgssituasjon. 


Har dere noen fremtidsvisjoner for Vardesenteret?

Vi skal flytte inn i nye lokaler, offisiell åpningsdato blir 1.9. 22. I dette huset skal det være mulig å komme uansett hvor i sykdomsforløpet man er, her vil det være tilbud til alle grupper. Huset vil gi oss mulighet til å ha et enda bedre/mer sømløs overgang mellom kommuner og sykehus, da vi legger opp til enda tettere samarbeid både med kommunen og Lærings- og mestringstilbudet ved sykehuset. Vi vil ha egne aktiviteter og tilbud til barn som pårørende, ungdommer, etterlatte og alvorlig syke i tillegg til tilbudene vi allerede har i dag.