BORT FRA OVERFLOD OG KLICKBATES
Kunstverket til Elise Hisdal og Marcus Soddano “En hverdagslig hverdag” er på hele 210 x 280 cm og passer ypperlig i offentlige rom (hoteller, restauranter, kontorer/minglearealer.) Verket tar opp kampen om oppmerksomheten fra vårt moderne samfunn ved å male naturlige elementer fri fra teknologi. Verket kan sees som et stikk mot det livet de fleste av oss lever i dag i kjølvannet av at vi overlesses med informasjon og inntrykk.
ET VINDU INN TIL SELVE LIVET: Ikke bare er verket, med sitt enorme format på 210 x 280 cm, visuelt mektig, det har også en dyp refleksjon som vi mennesker trenger å ta del i. Pandemien gjorde oss riktig nok ekstra oppmerksomme på hvilke levesett som gjelder når alt kommer til alt - “å bare være» i våre kjente og naturlige omgivelser ble noe vi brått skattet høyt. Men det viser seg at vi trenger påminnelser. Det har derfor vært befriende å oppleve de unge kunstnerne Elise Hisdal og Marcus Soddano male denne virkeligheten. Den virkelige virkeligheten - hvor vi ser hverandre, ser oss selv og ser livet som det er. Vi ser et utsnitt av et kjøkkenbord med detaljer langt borte fra smarttelefonens virkninger og informasjonssamfunnet forøvrig. Gjennom verket tar de et oppgjør med vår digitale verden. Dette får meg til å tenke på somrene fra barndommen og friheten som lå i det enkle. Jeg husker godt smaken av salt sjø, lukten av gassbluss på hytte- og teltturer når frokost skulle lages på svaberget, bare føtter på vei til stranden og omsorgen i hjemmelaget saft blandet ut på en liten flaske. Jeg synes billedkunstner Kenneth Blom beskriver livet så vakkert når han sier: « Hemmeligheten både i livsgåten og i billedflaten ligger i det enkle». Og så sier han: Det ligger mye magi i det hverdagslige. Da slipper jeg å prøve å være tidsriktig. Det er for meg en sirkusverden jeg ikke har overskudd til å være del av, jeg forstår den ikke heller” (Kilde: Kunst nr 2, 2023). Det handler vel om å være den vi er uten for mye filter, eller kulturell glasur, som sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen gjerne ville sagt (Kilde: Syv meninger med livet”, 2023).
Man hører ofte at om det finnes et regnskap over livet så ligger det i øyeblikkene. Jeg tror det ligger en dyp mening i å forstå at lykke ikke kan jaktes etter, slik vi gjerne tenderer å gjøre i dag. I dag fører vi på en måte “regnskap” relatert til materialitet, posisjon, rykte og kjøpte opplevelser. For å nevne noe. Burde vi lære mer av pandemien og verdsette disse tradisjonelle verdiene som i større grad gir rom for å stoppe opp og ta oss tid til å være kreativt skapende? Jeg minnes at det ble dokumentert en økning i bakst av surdeigsbrød og at salg av puslespill gikk til værs, det ble snekret og dyrket grønnsaker. Slik sett førte krisen oss tilbake til et tidligere samfunnsbilde som jeg tror vi har lengtet etter.
I følge sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen bør vi ta tak i denne oppdagelsen og gripe denne muligheten til å tenke annerledes om hverdagsliv og livskvalitet - å relansere forståelsen av det å være menneske (Kilde: A Magasinet nr 30. 2020). Nå har vi prøvd “bruk og kast samfunnet” en stund, og det fungerte ikke i lengden, påpeker han. Den anerkjente legen, Audun Myskja fra senter for Livshjelp, sier også noe om dette når han påpeker at vi mennesker takler dårlig å ha for mye å velge i. Han peker på at vi i koronamånedene har hatt betydelig færre valgmuligheter og at flere av oss har opplevd en slags lettelse og fått en indre ro. For å konkretisere det hele eksemplifiserer han at vi før i tiden gikk på butikken med en enkel handlelapp der det stod “smør + salt”, mens at selv salt nå finnes i utallige (!) varianter. Han refererer til forbruksforskning som viser at har vi mennesker mer enn 6 valgmuligheter vil det hele medføre stress og en angst for å gå glipp av noe (Fear of missing out) (Kilde: A-Magasinet, nr 33- 2020).
OPPSUMMERENDE REFLEKSJONER: Å oppleve samklangen som oppstod mellom kunstnerne var fascinerende. Deres respektive stiler er smeltet sammen i et helhetlig uttrykk, og verkets budskap er virkelig spot on! Vi har i en årrekke blitt advart om informasjonsteknologiens konsekvenser. Sentrale kritikere har omtalt det skjermbaserte fellesskapet som et tomt skall, og retter en bekymring over at vi mennesker i økende grad behandler hverandre dårlig ved at vi har distansert oss fra hverandre (Kilde: Sherry Turkle “Life on the screen”, 1995 / “Alone Together”, 2012 m.m).
//Trude Vaaga, Sosiolog og kunstformidler. Verket og kunstnerprosessen er fritt tolket basert på samtaler og observasjoner i Mellomrommet, samt tidligere arbeider i Tendens. Prosjektet er muliggjort av Bara Eiendom.
All salgsinntekt går uavkortet til avdeling ved Haukeland Universitetssjukehus, øremerket tilpasset kunstinnkjøp. Pris etter avtale.
Kontakt: Trude Vaaga, 980 16 296 / trude@conseptnord.no
Foto: Tove Lise Mossestad.