GRØNNE FAVORITTER

Det er fullt mulig å bruke sterke farger i innredningen, men likevel bli oppfattet som minimalist. I dag fant vi frem noen favoritter fra tendens arkivet. Og ja; vi elsker grønt!

rudjord 1.jpg

Et blikkfang med rom for refleksjon og tolkninger. Hvorfor ikke investere i kunst på lik linje med møbler? I samarbeid med Kunstguide.no er det en stor glede å inspirere til kunstkjøp. Her er et av våre favorittbilder, signert Sveinung Rudjord Unneland.

Montana_grønn hylle stilig.jpg

Gi rommet dynamikk med en kontrastfarge.

Denne klassiske hyllen fra Montana / Black & White Studio piffer opp uttrykket.

Ygg og lyng S_Sofa-viola-Icon-UtenLampe.jpg

Ikke kjøp en stram og moderne sofa dersom du er mest glad i komfort.

En elegant sofa fra norske Ygg & Lyng er myk i uttrykket og har varig kvalitet.

Av: Trude Vaaga Foto: Produsenter

RENHET

Vi er omgitt av det nordiske kjølige lyset og det preger vår måte å innrede på. Naturlige farger og materialer står i sentrum, og vi er mer opptatt av godt håndverk, kunst og møbler med varighet nå enn tidligere.

Renhet i uttrykket preger også det vakre arbeidet til den svenske duoen, Sundling Kicken.

Holdbar design er viktig og uttrykket skal være gedigent, gjennomtenkt og voksent, har de fortalt i et tidligere intervju med tendens.

Sundlingkicken dem selv to collage.jpg

Elin Kickén och Evalotta Sundling er en stylist duo basert i Göteborg med fokus på innredning og konsept styling. I 2018 var de i Bergen for å innrede Interiør & designmessens trendsone.

Foto: Kristofer Johnsson

Foto: Kristofer Johnsson

Et rom med jordaktige kulører. Stylistene har jobbet ton i ton for å skape en fin harmoni

Foto:Kristofer Johnsson

Foto:Kristofer Johnsson

Tekstiler og skulpturer er enkle elementer i det lyse og luftige rommet. Renhet.

Foto: Osman Tahir

Foto: Osman Tahir

Når det kommer til detaljer benytter stylistene mye håndverk som skulpturer og håndlaget keramikk i ulike strukturer og former.

Foto: Osman Tahir

Foto: Osman Tahir

Et enkelt stilleben med favorittobjekter er alt som skal til noen ganger!

Foto: Osman Tahir

Foto: Osman Tahir

Gjør rommet lunt. Ingen nyanser eller kontraster. La uttrykket være jordnært og gjerne i en gråtone som denne.

For mer inspirasjon følg stylistene : @sundlingkicken / sundlingkicken.com

Av: Trude Vaaga

Kunstprat i Aarhus

Hva er hovedforskjeller og likheter i kunstverden mellom Bergen og Aarhus? Kan Bergen lære av Aarhus? Vi tok i 2018 en kaffeprat hjemme hos ingen ringere enn Erlend Høyersten, tidligere direktør ved Sørlandets Kunstmuseum, KODE Bergen, nå ARoS. Mer under bildet.

Erlend kunst i gang.jpg

Begge byer kan lære av hverandre, sier Høyersten. Mens Bergen har et stort og godt kunstakademi har Aarhus en progressiv galleriscene. Aarhus er flinke til å se muligheter i kunst, innovasjon og næring, og til å holde på hoder.

Erlend 1.jpg

Hvilke kunstnere i Bergen er verdt å følge med på nå?

Jeg er dessverre ikke så oppdatert at jeg kan komme med et godt forslag, dessuten skal jeg som direktør ikke peke for mye på enkeltkunstnere.

Erlend sko og gang.jpg

Hvilke kunst har du hjemme?

Forskjellig; ting som minner meg om en bestemt del av mitt liv. Jeg har kunstverk fra Kristiansand, Bergen og Aarhus, men også ting som står som milepæler for meg når det kommer til viktige begivenheter. Og så har jeg noe jeg ikke vet hva er, men har kjøpt på loppemarked eller bruktbutikk. Jeg har ting på papir, maleri og keramikk.

Erlend 3 bord og stoler.jpg

Hva er det viktigste du har gjort som direktør ved museet i Arhus?

Å lage en langsiktig plan med et ambisiøst mål med klare leveringer. Jeg er stolt over det nye formidlingssenteret på 2.000 kvm ARoS Public som åpnet i 2016, og ikke minst over ARoS Triennalen som for første gang var 2017.

Visjoner for Aros fremover?

Å være blant de 20 viktigste kunstmuseer i verden. Og få realisert byggeprosjektet The Next Level

Erlend selv 2 sort hvit.jpg

Når folk er glade, det kjører på skinner og publikum fyller arealene, da er arbeidsdagen optimal for Høyersten. Danmark, bekjemper som Norge, en solid kamp mot corona viruset. La oss håpe at både norske og danske kunststeder kjører på skinner snart igjen.

Les gjerne mer om Aarhus kunstmuseum her:

Aarhus Kunstmuseum åpnet i 1859, mens den nåværende bygning (ARoS) åpnet i 2004 og er museets fjerde hjemsted.

Hvert år åpner ARoS åtte til ti utstillinger innenfor:

  • Samlingen

  • ARoS Contemporary

  • ARoS Classic

  • ARoS Focus

 De største verk i ARoS’ samling er:

For mer info:  www.aros.dk

Tekst og foto: Trude Vaaga

FARGE BOOST + FIFFIG RETRO

Vi har tatt et dypdykk i tendens-arkivet. Her er glimt fra villaen på Laksevåg som dyktige eiere fiffet opp stilsikkert og med generøse innslag av retro objekter. Bildeserien er fra en større reportasje laget i 2014, men like aktuell for den som elsker farger og spennende komposisjoner. Les mer under bildene.

fiffig 24.jpg

I hver ende av stuen strømmer rikelig med dagslys inn gjennom store vinduer. Fargene på møbler og gjenstander lyser opp, enten mot en bakgrunn av hvit vegg, eller originale trevegger.

fiffig retro 1.jpg

I innredningen er gammelt blitt mikset med nytt. Men det er møbler og gjenstander fra 50 og 60 tallet som er mest fremtredende. Overalt finnes mindre og større skatter som er samlet over flere år.

fiffig 21.jpg

Lysmalte vegger eller originale trevegger er med på å fremheve en personlig stil. Essensen av møbler og gjenstander stammer fra 50-60 tallet, ispedd moderne innkjøp.

fiffig barnerute.jpg

Barna får også sette sitt preg i hjemmet.

fiffig 2.jpg

Sprek trapp malt i turkise - hvorfor ikke!

fiffig 17.jpg

Fargesettingen gjør innredningen kraftfull. Elementer i innredningen harmonerer. Her finnes bl a samlinger av kopper og skåler fra Figgjo og Stavanger Flint.

fiffig 25.jpg

Med en stor interesse for gamle møbler - her er mange loppefunn. Eierne har vært opptatt av håndverk, varighet og slitestyrke. Lister og treverk er av av høy kvalitet, og gamle dører satt inn overalt. Døren som skiller spisestuen og stuen ble hentet i en gammel villa på Kalfaret.

fiffg 18.jpg

Gamle servise, alt kjøpt og samlet gjennom flere år og funnet på diverse loppemarkeder i byen.

I dag har eierne flyttet av den enkle grunn at et nytt spennende husprosjekt skulle realiseres.

Av: Trude Vaaga Foto: Tove Lise Mossestad

SPELTBRØD

Ta deg tid til å bake et godt brød.

Vi sniker ut oppskriften på speltbrød fra Siv Svolsbru og Hilde Mork. Nyt øyeblikket!

Ingredienser:

Hel spelt: 100 g Siktet spelt: 800 g Valset eller sammalt spelt: 100 g Vann: 7-8 dl Gjær: 5 g Salt: 20 g

For fremgangsmåte se under bildet

brød 6.jpg

Fremgangsmåte:

Bløtlegg hel spelt i 2 dl kaldt vann, i min. 8 timer. Lag en poolish ved å blande 500 gram siktet spelt, 5 dl av vannet og gjæren. Dekk til med plast, og la stå til heving minimum 8 timer i romtemperatur. Bland så sammen bløtlagte helkorn, poolish, salt og resten av melet. Elt deigen 6-8 minutter, og spe eventuelt med mer vann hvis deigen er for fast. Sett til heving 45-60 minutter. Del og form deigen til 2 store eller 3 små brød, og legg i smurte brødformer.Etterheves i 45-60 min. Ovn: 200° Tid: 3o-40 min. Avkjøles på rist.

Oppskrift: Siv Svolsbru

Foto: Hilde Mork

Takk 2019!

Å rense ut og reflektere over hva vi egentlig trenger er viktige tendenser for 2019. Vi lever i overflod, men flere kjenner nå på verdien av det enkle. Både for å roe ned i en stresset hverdag, men også for å møte jordklodens miljøutfordringer på en bedre måte. Behovet for å skrelle ned går godt i hop med et bærekraftig interiørbilde.

trude collage ny.jpg

Man trenger ikke være verken trendekspert eller fremtidsforsker for å kunne si at bærekraft er fremtiden - også innen interiørsegmentet. I året som har gått skjøt debatten virkelig fart, og ønsket om å ta vare på jorden favner både yngre og eldre. Interiør & designmessen i Grieghallen hadde design for bærekraft som hovedtema i år, og publikum fikk oppleve en rekke nyttige samtaler fra scenen.

En av Norges fremste trendeksperter, Helle Tjaberg, uttrykker et ønske om at vi i Norge må se flere produsenter som setter søkelys på det kortreiste. Det innebærer at man fremstiller sine varer i Norge, med norske materialer og norsk teknologi. På messen kunne vi bl a skilte med Oleana, Nuen, Fjordmoods og Poast Design, bare for å nevne noen.

I tendens ønsker vi å takke for et spennende designår - følg oss gjerne i 2020!


BAKST

Ingenting slår lukten av nybakt brød i et lunt og hyggelig hjem. Se oppskrift under bildet. Lykke til!

Hilde julebakst_nytt.jpg

INGREDIENSER:

Siktet hvete: 400 gr

Finmalt svedjerug: 100 gr

Natron: 1 ts

Sirup eller malt: 1 ss

Salt: 10 gr

Nøtter og tørket frukt: 400 gr

Syrnet melk eller youghurt: 5 dl

SLIK GJØR DU: Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme. Hakk nøtter og tørket frukt i grove biter. La det trekke i den syrnede melken eller youghurten sammen med sirup eller malt i ca 10 minutter.

Bland mel, natron og salt i en stor bolle. Ha så over væsken og rør saskt sammen. Deigen skal ikke eltes. Fordel i 3 små former som er kledd med bakepapir. Sett rett i ovnen. Tid: 35-40 minutter. Avkjøles på rist.

En stor takk til dyktige partnere. Følg dem gjerne:

www.hildemork.me / www.ikkebarebrod.no

ELI KARI + GIN

Aquaingeniør og bartender Eli Kari Gjengedal er mest kjent som værmelder på TV2. Nå har hun nylig lansert sin egen gin i samarbeid med ingen ringere enn Stig Baraksten.

eli fav 1.jpeg

I et lite trehus på Nordnes er det innredet lekent og kreativt. Eli Kari elsker å innrede på sin måte, og det meste er kjøpt brukt eller arvet. Hun kaller det “Eli Kari-design”. Allerede 1. desember er juletreet pyntet og alle julegaver som blir kjøpt inn i løpet av adventstida blir lagt under treet.

I det sjelfulle bergenske huset kommer kreative tanker om gode smaker. Hun elsker å utforske urter og krydder som kan blandes og mikses om hverandre.

EGEN GIN I SAMARBEID MED STIG BARAKSTEN

Da pink gin begynte å poppe opp i England og Spania fikk hun ideen om å lage sin egen gin med norske smaker av bl a rabarbra, bringebær og bjørk. Produksjonen har foregått i destilleriet til Stig Baraksten på Flesland og resultatet ble “Blush By Eli Kari” med hint av rabarbra, bringebær, bjørk og vanilje. Rabarbraen kommer fra hennes egen hage og bjørkeblader er høstet og tørket på stuegulvet i det lille huset på Nordnes.

OM Å BO URBANT

“Å bo midt i Nordnesbygda er helt fantastisk, det er nesten ikke til å tro at jeg kan springe ned på Torgallmenningen på 5 minutter”.

Got it For Cheap

Got It For Cheap (GIFC) er en verdensomreisende gruppeutstilling som ble startet i 2016 av kunstnerne Charlie Roberts og Chris Rexroad fra LA.

Verk: Johanne Monrad

Verk: Johanne Monrad

Visjonen med denne verdensomspennende utstillingen er at flere skal ha muligheten til å kjøpe originale kunstverk. Verk som ikke blir solgt blir med utstillingen videre til neste by eller land. Slik bygger prosjektet også opp en internasjonal plattform for kunstnere som er med.

Verk: Marianne Toppe

Verk: Marianne Toppe

GIFC har vokst og for hvert sted det arrangeres inviteres lokale kunstnere til å delta. Tidligere har kunstnere som Maria Brinch, Marianne Hurum, Anna Bjerger, Ann Cathrin November Høibo, Sverre Bjertnes, Yves Scherer, Nina Chanel Abney og Alex Da Corte vært med. Ved GIFC i Bergen kan man finne kunstverk av lokale kunstnere, sammen med kunstnerskap fra blant annet Tokyo, New York City, London, Stockholm, Paris, Antwerpen og Theran.

Et vesentlig aspekt for konseptet er å ufarliggjøre samtalen rundt kunst og å gjøre det lettere å oppdage nye kunstnere.

KOKOSMAKRONER

I dag deler vi oppskrift på kokosmakroner som er en typisk julebakst over hele verden. De er utrolig deilige å dyppe i smeltet sjokolade, men kan også godt spises akkurat som de er. Unn deg en kopp kakao til! Oppskrift og fremgangsmåte under bildet. Alt signert dyktige Siv Svolsbru og Hilde Mork.

cover jul 19.jpg

INGREDIENSER:

Kokosmasse: 240 gr

Mandler: 60 gr

Sukker: 200 gr

Egg: 3 stk

FREMGANGSMÅTE:
Mal mandlene fint i en kjøkkenmaskin. Pisk sammen egg og sukker i en stor bolle, tilsett mandel og kokosmasse. La dette stå ca 5 minutter. Legg bakepapir på et stekebrett, og bruk to spiseskjeer til å lage topper, store som valnøtter. Ovn: 180 grader (varmluft). Tid: 12-14 min.

Oppskriften er fra Siv Svolsbru fra bakeriet “Ikke bare brød” , www.ikkebarebrod.no

Siv er foredragsholder og ildsjel for renere mel i posen. Følg henne gjerne på instagram: @ikkebarebrod

Styling og foto av tendens dyktige AD, Hilde Mork, www.hildemork.me

Følg henne gjerne på instagram: @hildemork.78