HÅNDVERK OG DESIGN PÅ SITT BESTE

Nederst finnes hele oversikten over materialer + leverandører til arkitekthuset vi har laget en stor reportasje om. Her er forresten reportasjen digitalt:

https://www.tendensmesseogmagasin.com/tendensblog/2020/9/3/arkitektur-natur-sant

ODFJELL Æ.jpg
ODFJELL V.jpg
ODFJELL I.jpg

MATERIALER / LEVERANDØRER

Gulv: Fliser, 90x90 Terazzo HT - Calacatta mattslipt,   italian XQ fra Ellingard Collection

Tak: Spilehimling i eik, natur. Levert og utført av Brødrene Foss.

Hovedfarge: vegger malt i NCS S 0500-N, glans 5

Kjøkken: Fronter i eik + Silestone benkeplate,  HTH.

Innredningen er delvis utført av byggmester.

Hovedbad: Innredningen er spesialdesignet  av Brødrene Foss

(eik finér, hvit silestone benkeplate).

I dusj- og toalettrom, Mutina Mews Ink fliser fra Odin Flis

 På vegg, fliser fra Odin Flis og Bergersen Flis

Badekar fra Copenhagen Hornbæk. Armatur fra Hans Grohe Axor Uno

Peis: Spesialdesign av Karina Jensen, utført av Brødrene Foss.

Peis fra Luna Panorama 1600 DL levert av Din Flamme AS.

Belysning: NorDesign og Modular Ligthing

Møbler: Berle Møbler & Interiør, Bolia og Slettvoll Bergen

Ute:

Skifer: Mørk Oppdal levert av Steinsenteret Åsane Sand og Singel AS

Steinmur + Utedusj: Jondalstein levert av Myren grave og sprengningsservice AS

Duo utendørs dusj fra Shelby Teknikk AS

Arkitekt: Lasse Nøstvold / Interiørarkitekt: Tønder AS v/MNILKarina Jensen

Totalentreprenør: Brødrene Foss / Rørlegger: Svalland Rør / Elektriker: Nordås Elektroservice AS

Av: Trude Vaaga Foto: Dag Sverre Sandven

 

 

COLONIALEN KRANEN

Covid 19 har gitt restaurantnæringen store utfordringer. For veldig mange er innovasjonskraften blitt dempet og ambisjoner er ikke lengre forenlig med budsjett. Vi har intervjuet Laila Skorge fra Colonialen. Les hele intervjuet under bildet.

BB2R1722-2.jpg

Hva tenkte du da Covid 19 rammet byen på alvor?

Oi, jeg hadde mange tanker. Når kriser oppstår tenker jeg fort og mye. Med finanskrisen friskt i minne så ble vi selvsagt umiddelbart urolige og visste at vi måtte handle raskt for å prøve å minimere et økonomisk tap i bedriftene.

Kranen ligger i et område med mye næring og de fleste som var våre daglige kunder forsvant plutselig til sine respektive hjemmekontor. Det har vært dødt og vanskelig.

Når vi fattet omfanget av situasjonen ble vi også veldig urolig for de ansatte sin fremtid, men etter tunge dager med personalemøter, nedstengning og permitteringsvarsler, startet den kreative prosessen med å prøve å skape.

Å få komme tilbake på jobb og kjenne på samhold med kollegaer har vært uendelig positivt og gitt håp om at man skal komme seg gjennom en vanskelig tid.

Hvilke tiltak satte dere i gang, og er det aspekter ved pandemien som har gitt dere noen muligheter?

Det positive for Kranen har helt klart vært lykken av godt vær denne våren.

Vi har kunnet åpne et grillkonsept på finværsdager som ikke er så krevende å få i sving.

Utelivet har gitt god stemning og ikke minst gjort det enklere å overholde smittvernsreglene.

Pablo, som er vår kjøkkensjef, er en dyktig grillmester. Han har vist Bergen nye og spennende sider ved grillmat. Vi har forresten hatt enkelte eventer med mat og drikke i kombinasjon.

Hva tenker du om matbransjens fremtid i Bergen?

Jeg vet at for vår del så må vi være varsomme og planlegge driften på stedene riktig for at vi ikke skal tape penger. Og dette er vi ikke alene om å tenke. For vår del vil dette bety at vi ikke vil være tilgjengelige til enhver tid i tiden som kommer. Vi må vite at vi har godt med gjester når dørene åpnes.  Å kutte bemanning og droppe kvalitet blir aldri et alternativ. Vi har uendelig mye flinke folk hos oss som fortjener å få vist sin kunnskap.

Vår visjon handler om å utvikle faget vårt og å utvikle våre steder og medarbeidere. Jeg ser at våre gjester setter pris på det vi leverer, noe som selvsagt er motiverende for veien videre.

Dog skal sies at jeg er bekymret for at yngre gründere, med mindre og idealistiske steder, ikke skal komme seg gjennom tiden. Jeg er frykter at bransjen vil miste mangfoldet.

Vi trenger de små stedene som er med å skape utvikling og trender for at byen skal vise seg spennende og aktuell innen vår næring. 

I dag jobber vi forresten med et nytt konsept som vil være med å vise hva Colonialen jobber for i fremtiden. Det hele skal presenteres i løpet av høsten og vi er veldig spent på hvordan responsen blir i Bergen. Det er bare å glede seg om man er glad i å koke og setter pris på et godt måltid!.

Foto: Tove Lise Mossestad - Av: Trude Vaaga

 



BOD24 om covid-19

“Dette blir ille og vil ikke forsvinne over natten”. Det var første tanken til daglig leder, Janne Gullaksen, på Bod24 etter at Norge stoppet opp. Les hele intervjuet under bildet.

bod 24 2.jpeg

Hva tenkte du da Covid 19 rammet byen på alvor?

Dette blir ille og vil ikke forsvinne over natten.

Vi må handle raskt og trygge de ansatte hos oss akkurat nå, samtidig gjøre valg som sikrer at vi kan åpne så snart som mulig igjen.

Hvilke tiltak sette dere i gang, og er det aspekter ved pandemien som har gitt dere noen muligheter?

Vi bestemte oss for å holde pusten litt og følge med på utviklingen. Det ble tidlig klart for oss at vi ikke ville få en vår som planlagt med store fester og arrangementer. I løpet av de første 5-6 ukene etter stenging ble alt av bookinger hos oss kansellert ut juli. Det så veldig mørkt ut økonomisk. Informasjon ut til kundene våre og samarbeidspartnere ble prioritert.

Vi begynte etterhvert å tenke så smått på at noen nytt må skje når vi en dag skal åpne opp igjen. Sammen jobbet vi frem løsninger som ble avgjørende for en gjenåpning.

I hele perioden kommuniserte vi ut positive innlegg i sosiale medier med ny informasjon om tilpassede arrangementer.

Sommeren ble fantastisk hyggelig hos oss med mange gjester på besøk og flere som valgte å feire store dager og bryllup. I tillegg har det blitt en haug med intimkonserter utendørs på bryggen vår.

Hva tenker du om matbransjens fremtid i Bergen?

Vi ser positivt på fremtiden for vår egen del og utarbeider ukentlig arrangementer og matkonsepter tilpasset dagens situasjon og ønsker.

Den stor lasten fremover blir begrensningen med maks antall gjester som kan samles og avstandsregelen på 1 meter.

Så lenge disse reglene opprettholdes vil den økonomiske situasjonen være dårlig og på sikt vil dette ta knekken på flere dyktige aktører i vår bransje.

Derfor er det høyst nødvendig med tiltak og hjelp for å unngå dette.

Det er flere positive «vaner» jeg håper vil vare, som f eks bedret hygiene, hyppigere håndvask og fokus på å hindre smitte generelt.

Foto: Tove Lise Mossestad - Av: Trude Vaaga

 

 

 

 

COVID-19 PERSPEKTIV. MAT.

Tendens har intervjuet tidligere matkritiker og nåværende prosjektleder for Matarena og Smak av kysten, Amanda Bahl. Hva tenker hun om Covid-19 og matbyen Bergen? Les hele intervjuet under bildet!

Collage amanda.jpg

Matbyen Bergen har vært inne i en fantastisk vekst de siste årene, og mange restauranter hadde nettopp kommet seg over kneiken og begynt å gå med overskudd. Så kom korona. Hardt og brutalt.

Dette sier tidligere matkritiker, Amanda Bahl, som understreker at restaurantnæringen nå er inne i en svært krevende situasjon. Med små marginer får permitteringer, store likviditetslån og stengte dører konsekvenser i lang tid fremover, forteller hun.

Som følge av Covid 19 har matbyen vår blitt utfordret. Hvordan synes du restauranter har håndtert situasjonen?

Restaurantene har gjort en fantastisk jobb i denne perioden med å omstille seg og møte kundenes behov. Servicetilbudet har vært skyhøyt både når det kommer til hjemlevering, bredde i mattilbudet og tilgang på matekspertise. En av styrkene til restaurantnæringen er at det er korte beslutningslinjer og at man lett kan snu seg rundt. Det er en fordel når man er nødt å endre seg.

For noen blir kriser til muligheter. Hva tenker du om dette?

Flere jeg har snakket med forteller at nedstengingen har gitt dem tid til å stoppe opp og tenke nytt rundt konsept og tilbud. Noen har begynt med take away og pakkeløsninger, andre har fått øynene opp for nye samarbeidsmuligheter og truffet nye markeder på den måten. Det å ha flere bein å stå på har blitt et viktig satsningsområde for mange av restaurantene, og det tror jeg vil gjøre dem enda sterkere rustet for fremtiden.

Man ser også en endring i menyer og råvareutnyttelse. Internasjonalt snakker man om at det skjer en dreining fra "gastronomi" til "bistronomi". Når en stor andel bedriftskunder og internasjonale gjester uteblir har mange av restaurantene tilpasset seg lokalbefolkningen enda mer. Det gjenspeiler seg i et bredere tilbud av uformelle, hverdagslige spisesteder. Limet i et hvert godt nabolag. 

Aner man en økt matglede hos folk flest?

Mange har hatt mye mer tid hjemme den siste tiden, gjerne sammen med familien, og flere har funnet igjen matgleden på kjøkkenet i en mørk og skremmende tid. Jeg tenker at den økte appetitten for å lage, oppdage og smake mat vil ha en positiv effekt for restaurantene. Fordi vi har blitt mer bevisste på arbeidet som ligger bak maten og tydeligere har sett samfunnsfunksjonen som restaurantene utfyller. 

Savnet etter familier og venner har vært, og er, fremdeles stort for mange. Nå når verden åpner mer opp igjen har mange hatt et sterkt behov for å møtes. Det gjør at flere av oss bruker mer penger på gode spise- og drikkeopplevelser. Og det har kanskje aldri vært viktigere. Å gå ut for å spise nå er en liten, uhyre viktig investering i fremtidens bymiljø. 

Grønn omstilling har lenge vært i vinden. Hva nå?

På flere måter enn én har denne krisen vært en øyeåpner for viktigheten av lokal matproduksjon. Det har blitt dyrere og vanskeligere å importere varer, og plutselig har det blitt skremmende synlig hvor avhengige vi er av varer fra andre land, og hvor viktig en høy selvforsyningsgrad er. Det er et sterkt miljøengasjement blant kokker og mataktører. Det jeg synes er positivt nå er at de store handelskjedene også kommer mer på banen, og at de fokuserer enda hardere på lokale mat- og drikkeopplevelser. Det er også viktig for lokalmatprodusentene som er spesielt sårbare etter nedstengingen av hotell- og restaurantnæringen.

Hvilke råd har du til restaurantene?

Jeg har tro på å rendyrke det særegne; det som skiller en fra andre. I kjølvannet av krisen søker man  trygghet fremfor frihet. Legg derfor vekt på nærmiljøet og det sosiale rundt måltidet.  Vis stor gjestfrihet og husk å tilrettelegge for hele familier.

Det er ingen som vet hvordan denne situasjonen utvikler seg videre, men jeg er optimistisk på vegne av restaurantene i Bergen. De har vist oss at de tar smittevern på alvor og koker dag og natt for å jobbe frem gode, spennende smaksopplevelser for oss. Jeg kan ikke annet enn å si tusen takk og at jeg gleder meg til å komme på besøk og smake. Det håper jeg dere andre også vil.

Foto: Øyvind Toft - Av: Trude Vaaga

 

 

PIZZA + VIN = SANT

Det viste seg at folk trengte pizza og litt humor i hverdagen, på tross av en pandemi. Den siste tiden har vi hatt kø på fortauet. Det sier markedsansvarlig og medeier, Annette Tveit fra Hoggorm Pizza. Les intervju med henne under.

Vi intervjuet Annette Tveit fra Hoggorm Pizza. I sommer har hun opplevd kø på fortauet, samtidig er hun vel vitende om at høsten kan bli tung. De velger likevel å være positive og å tilpasse tilbudet, slik at folk kommer på besøk // www.hoggormpizza…

Vi intervjuet Annette Tveit fra Hoggorm Pizza. I sommer har hun opplevd kø på fortauet, samtidig er hun vel vitende om at høsten kan bli tung. De velger likevel å være positive og å tilpasse tilbudet, slik at folk kommer på besøk // www.hoggormpizza.no

Hva tenkte du da Covid 19 rammet byen på alvor? Vi kjente veldig på stemningen som var blant folk flest. Vi ble usikre og redde for å gjøre feil og stilte oss mange spørsmål: Hvor alvorlig kan det bli for driften og de ansatte? Hva betyr det hvis gjestene våre blir usikre? Vi driver tross alt ikke livreddende arbeid, selv om pizza og vin er ganske viktig. Har vi et marked fremdeles? 

Hvilke tiltak satte dere i verk, og er det aspekter ved pandemien som har gitt dere noen muligheter?

Vi gikk noen runder på hvordan folk generelt ville oppfatte oss. Vi var redde for å bli stemplet som «de som holder åpent for enhver pris og som ikke vil være med på dugnaden». Men vi landet raskt på å følge retningslinjene fra regjeringen slik at vi kunne holde noen av våre ansatte i arbeid. Da den avgjørelsen ble tatt snudde alt til det positive! Det viste seg at folk trengte pizza og litt humor i hverdagen på tross av en pandemi. Den siste tiden har vi hatt kø på fortauet. Det har også tvunget oss til å spisse driften. Og nok en gang har teamet på Hoggorm og ellers i Lysverket/Damsgård-systemet - som vi også driver -  vist seg å briljere med ideer og innsats! 

dsr-10.jpg

Hva tenker du om matbransjens fremtid i Bergen?

Det er dessverre ikke over og høsten kan bli tung for mange. Vi velger likevel å være positive, tilpasse tilbudet og fokusere på å fortsette å levere bra mat slik at folk bruker oss. Vi har troen! 

dsr-17.jpg

“Vi var redde for å bli stemplet som «de som holder åpent for enhver pris og som ikke vil være med på dugnaden». Men vi landet raskt på å følge retningslinjene fra regjeringen slik at vi kunne holde noen av våre ansatte i arbeid” - Annette Tveit - / Medeier og markedsansvarlig, Hoggorm Pizza.

Foto: Dag Sverre Sandven / Av: Trude Vaaga

ARKITEKTUR + NATUR = SANT

Her er knapt en pyntegjenstand å skue. Gleden over å ha enkle rammer å forholde seg til er stor. Til tross for husets store bruksareal har Kaia og Tore Odfjell valgt en beskjeden innredning. Naturen får spille hovedrollen i selskap med arkitektoniske linjer og rikelig dagslys.

ODFJELL M.jpg

Vindusflatene avslører eiernes lidenskap for lyset. Her finner man ro i nærmest åpent landskap.

«For oss er natur viktig og vi ønsket å beholde mye av tomten som naturtomt med trær, blåbærlyng og svaberg»

oDFJELL A.jpg

Fra et nedtonet inngangsparti åpnes huset opp i det man kommer inn. Spilehimling i eik forflyttes sømløst fra rom til rom. Og gedigne fliser gir et rent preg. Eierne har bevisst valgt materialer som ikke skal gå av moten og kreve for mye vedlikehold.

ODFJELL FF.jpg

Fra gateplan kommer man inn til husets midtre del som er en mellomstue med utgang til et rommelig uteareale. Store glassdører skyves til side og visker ut skillet mellom inne og ute. Hovedrommene har terrazzofliser på gulv og spilehimling i eik, med innslag av eik på enkelte veggflater, trapp og fast innredning.

ODFJELL GG.jpg

Kvalitetsdesign fra Berle Møbel & Interiør: Spisebord, CH 338 fra Carl Hansen, design Wegner.

Stoler, ch 24 fra Carl Hansen, design Wegner. Lampe over spisebord, Heat fra Northern i messing, design Johanna Forsberg.

Odfjell 3 kjøkken HTH og panton lamper berle.jpg

EIK + HVITT: Fronter i eik fra HTH gir et lunt preg.  Hvit benkeplate, Silestone.

Lamper over kjøkkendisk, Panton Flowerpot i messing (Berle Møbler & Interiør). Kjøkkenet er et favorittrom og har nærhet til utestue under tak.

ODFJELL BB.jpg

Sofagruppe fra Slettvoll Bergen.

Peisen er spesialdesignet av interiørarkitekt, Karina Jensen, utført av Brødrene Foss.

Peis fra Luna Panorama 1600 DL levert av Din Flamme AS.

ODFJELL KK.jpg

SJØ OG HIMMEL: Åpenhet gir badet karakter og store vinduer slipper sjø og himmel inn.

Innredningen er spesialdesignet  av Brødrene Foss  (eik finér, hvit silestone benkeplate).

ODFJELL L.jpg

Steinmur + utedusj: Jondalstein levert av Myren grave og sprengningsservice AS. Duo utendørs dusj fra Shelby Teknikk AS.

ODFJELL R.jpg

«Vi fikk formidlet tidlig i prosessen at materialvalg og arkitektur som tar hensyn til naturtomten var viktig for oss. Huset skulle være tidløst og ha en diskret innredning».

«Arkitekt, interiørarkitekt og byggmester har vært lyttende i hele prosessen. De har også kommet med faglige innspill som har løftet hele prosjektet og som er av betydning for helheten»

Arkitekt: Lasse Nøstvold, Interiørarkitekt: Tønder AS, Interiørarkitekt MNIL Karina Jensen, Totalentreprenør: Brødrene Foss, Byggmester Frode Foss

Foto: Dag Sverre Sandven / Av: Trude Vaaga

 

COVID-19 PERSPEKTIV

Tradisjonelle verdier, som i større grad gir rom for å stoppe opp og ta seg tid til å være kreativt skapende, har de siste årene vært i oppblomstring. Den økende populariteten til håndverksfaget er et godt eksempel på det. Som resultat av det moderne samfunnets «jag» har vi lært oss å verdsette det som kjennes nært og ekte.  Da Covid 19 oppstod ble vår livsstil og måte å tenke på utfordret. Vår frihet ble begrenset, og det har vært nærliggende å velge det trygge. Mer under bildet.

collage trude.jpg

Med ovennevnte i tankene er det interessant å trekke frem sosialantropolog, Thomas Hylland Eriksen, som ser kriser som et forstørrelsesglass på prosesser som allerede er i gang (A magasinet nr 30). For til tross for pandemiens innskrenking av vårt sosiale liv, hvor vi over natten ble påtvunget mer tid hjemme, har mange også uttrykt gleden ved denne «pausen» som det har gitt. Noen har bakt sitt første surdeigsbrød mens andre har tatt seg tid til å snekre eller dyrke egne grønnsaker, bare for å nevne noe. Slik sett har pandemien- i positiv forstand - forsterket en viktig trend som vi lenge har skattet høyt.

KJØP KUNST / 5 GODE GRUNNER

Kurator og samarbeidspartner, Erlend Børstein fra Galleri Geo, vet å inspirere. Han gir deg 5 gode grunner til å kjøpe kunst. Mer under bildet.

Kunst bidrar positivt til både mental og fysisk helse, presiserer gallerist Erlend Børstein fra Galleri Geo.  Dette konkluderer også Verdens helseorganisasjon i sin rapport som er basert på over 3000 forskningsresultater fra de siste to tiår.

Kunst bidrar positivt til både mental og fysisk helse, presiserer gallerist Erlend Børstein fra Galleri Geo. Dette konkluderer også Verdens helseorganisasjon i sin rapport som er basert på over 3000 forskningsresultater fra de siste to tiår.

I en tid hvor en kan kjenne på press fra ulike hold er det kanskje viktigere enn noen gang å kunne finne ro på hjemmebane, forteller Erlend. Under gir han deg 5 meget gode grunner til å kjøpe kunst.

I en tid hvor en kan kjenne på press fra ulike hold er det kanskje viktigere enn noen gang å kunne finne ro på hjemmebane, forteller Erlend. Under gir han deg 5 meget gode grunner til å kjøpe kunst.

1) Kunst utløser glede. Ifølge en rekke psykologer og hjerneforskere vil kunst kunne utløse dopamin og øke aktiviteten i hjernens frontale cortex, samme del av hjernen som gir oss opplevelse av glede og romantisk kjærlighet. En temmelig god grunn til å tillegge kunstverk til våre omgivelser! 

2) Å kjøpe original kunst trenger ikke koste skjorten. Fordelen med å legge penger i kunst, versus for eksempel en sofa, er at kunst ikke slites med årene. Ved å kjøpe et kunstverk som du tiltrekkes av, støtter du oppunder både kunstnerskap og kulturliv. Alle trenger kunst, og kunstnere trenger kjøpere. 

3) Kunst skaper et personlig preg i hjemmet. Kjøp kunst som gir deg noe på et personlig nivå. Selv om kunst kan løfte atmosfæren i ethvert hjem visuelt sett, bør det ligge noe mer bak enn at det er pent å se på. At det ligger litt motstand i verket er noe som kan være positivt på lengre sikt. Kunstnere uttrykker seg gjennom kunsten, og som kunstsamler uttrykker du din smak og personlighet gjennom verkene du kjøper. Skap en gjennomtenkt samling og kle veggene slik at du trives.

4) Kunst skaper rom for personlig utvikling. Dykk ned i ulike kunstnerskap, jo dypere du kommer, jo mer interessant og givende blir det. Kunstverdenen er en ypperlig arena for nye refleksjoner og spennende temaer. Når du først har startet å samle kunst er sannsynligheten stor for at preferanser utvikler seg jo mer samlemanien får utfolde seg. 

5) Kunst kan være en god økonomisk investering. Å kjøpe kunst vil alltid være en god investering dersom det gir deg en glede som du ikke ville fått uten å ha verket på veggen. Om det øker i verdi spiller derfor liten rolle når du har kjøpt noe du virkelig setter pris på. Dette er en frihet som er verdt å ha i bakhodet når man vurderer kunstkjøp. Når det er sagt er det heller ingen hemmelighet at kunst kan øke i verdi. Kjøper du kunst fra unge, fremadstormende kunstnere er det større sjanse for at verkene kan øke i verdi over tid. Å kjøpe kunst fra større etablerte kunstnere kan også være et godt alternativ til å ha pengene i banken. Sannsynligheten for at disse vil synke i verdi er mindre, og sjansen er stor for at verk som allerede har tålt tidens tann vil stå seg, og faktisk øke enda litt til. 

Galleri Geo holder til midt i Bergen sentrum.

Galleri Geo holder til midt i Bergen sentrum.

Da er det bare å ønske lykke til videre på veien med din kunstsamling. Start gjerne med å se på Galleri Geo sitt rike utvalg av kunstverk i nettgalleriet / nettgalleri og ta gjerne turen innom dem i Olav Kyrresgate 43.

Foto: Messefotograf, Tove Lise Mossestad.

BO BEDRE DESIGNPRIS 2020

Tendens har intervjuet bransjekollega og redaktør, Cecilie Molvær Jørgensen, som i disse dager deler ut gjeve designpriser i regi BO BEDRE. Vi har valgt å trekke frem designer Andreas Engesvik som velfortjent stakk av med prisen “Årets designer”. Designeren har vært representert på publikumsmessen vår ved flere anledninger, både med egne produkter, men og hatt en tydelig stemme i våre scenedebatter. Vi trekker også frem “Leserpris-vinner” Kristine Five Melvær som var representert hos oss på fjorårets messe med produktplasseringer i trendsonen, samt “Årets nykommer” Ali Gallefoss som sammen med Fredrik Bull var representert på messen i 2018.

Andreas Engesvik har banet vei, undervist nye generasjoner og  løftet frem dem som kommer etter seg. Nylig ble han kåret til Årets designer i regi BO BEDRE. Årets designer har satt spor av seg på den nyere norske designscenen som ingen andre. Det sk…

Andreas Engesvik har banet vei, undervist nye generasjoner og løftet frem dem som kommer etter seg.

Nylig ble han kåret til Årets designer i regi BO BEDRE. Årets designer har satt spor av seg på den nyere norske designscenen som ingen andre. Det skriver redaktør Cecilie Molvær Jørgensen. Les mer om hennes tanker i intervju under.

Fortell om BO BEDRE sitt arbeid når det kommer til vektlegging av norsk design.

Det er med stor glede og stoltheit BO BEDRE for tolvte år på rad deler ut det som er blitt ein svært anerkjent pris i designmiljøet. BO BEDRE sitt viktigaste mandat er å løfte og fremme norsk design, noko vi sjølvsagt gjer på papir og på nett heile året, men ekstra stas er det med denne årlege utdelinga.

Covid-19 har medført endringer hos de fleste i bransjen. Hvordan blir utdelingen i år?

Denne hausten blei det dessverre ingen stor fest – som vi pleier å ha – men vi feirar digitalt, på nettsidene våre og i sosiale media. Dessutan har eg den store gleda av å få ringe rundt til alle vinnarane og dele nyheita, og det er verkeleg så utruleg kjekt å møte oppglødde designarar i andre enden. Det er tydeleg at prisen betyr noko for dei, og det gjer prisen ekstra viktig. 

Hva tenker du om “Årets nykommer”?

Det einaste «skåret» i gleda er at vi i år, for første gong på seks år, ikkje har ein pengepris tilknytta Årets nykommer. Det er trist å måtte skuffe Ali Gallefoss, som er eit veldig spennande talent, med at vinnaren i år «berre» får heider og ære. Vi har dei siste åra hatt generøse samarbeidspartnerar tilknytta feiring og pris, som òg har opna pengesekken for nykomarane. I år, på grunn av viruset, har det vist seg vanskeleg å skaffe ein slik samarbeidspartnar. Det er frykteleg leit, særleg sidan vi veit kor viktig desse prispengane er for designarar i startfasen. Vi håpar anerkjenninga og prisen gir Ali mykje merksemd, slik at han gjennom sal og nye samarbeid på sikt får pengar i kassa likevel. 

Årets nykommer - Ali Gallefoss

Årets nykommer - Ali Gallefoss

Dette er Andreas Engesvik sitt år, sier du. Utdyp.

Ved å heidre Andreas Engesvik med både Årets designer og Årets møbel, viser juryen at dette er Andreas sitt år. Med to store museumsprosjekt bak seg, med stolen Aura for Nasjonalmuseet (som vann Årets møbel i fjor) og Munch-benken i lag med Jonas Stokke for Munchmuseet, er det ingen tvil om at Andreas går inn i historiebøkene som den viktigaste møbeldesignaren akkurat no. Dette er stort!

Fortell litt om Årets leserpris.

Det er utruleg kjekt å sjå at eit produkt som i fjor vann Årets tilbehør i år er kåra av lesarane til Årets leserpris. Kristine Five Melvær sine Heymat+-matter for Heymat er ikkje berre funksjonelle, «nødvendige» produkt, men òg vakre designobjekt som gir brukaren glede i kvardagen. Dette set BO BEDRE sine designbevisste lesarar tydeleg stor pris på. 

Årets leserpris - Kristine Five Melvær

Årets leserpris - Kristine Five Melvær

Norsk friskhet!

I samarbeid med Photowall er de bergensbaserte designerne i Scandinavian Surface stolte over å presentere sin nye tapetkolleksjon. Inspirasjonen er som alltid hentet fra skogens små og store fortellinger.

scan surface 4.jpg

Scandinavian Surface søker alltid å fange den norske friskheten i sitt design, og henter inspirasjon fra alle årstider.

scan surface 2.jpg

Fascinasjon for trær og natur har inspirert til ny tapetkolleksjon, hvor den forheksende skogen, trestammer fylt av fortellinger og grener som danner lette filigran gjennom alle årstidene står sentralt.

scan surface 1.jpg

Farger veksler mellom varme og kjølige toner og danner naturlige paletter satt sammen for å passe til mange materialer og interiører. Dette er som en oppdagelse av små hemmeligheter i skogen, forteller designerne, som skaper design med inspirasjon fra naturens forskjellige former og farger.

Tapetene bestiller man enkelt her: www.photowall.no

Direktelink til denne nye kolleksjonen:

https://www.photowall.no/kolleksjoner/scandinavian-surface-in-the-woods-the-hidden-bird?&utm_source=heroimage&utm_medium=site&utm_campaign=scandinavian_surface